Sats på minipaprika

Sats på minipaprika.jpg

Hver høst er det mange dyrkere som klager sin nød på ulike sosiale medier over at deres paprika ikke kommer til å modne. Paprika trenger mye varme over lang tid og noen ganger blir det rett og slett ikke nok timer med varme. Paprika er vanskeligere å dyrke enn tomat. Den bruker lang tid på å modne og er nesten umulig å dyrke ute, i allefall her på vestlandet. Derfor må den sås tidlig inne og flyttes ut i drivhus eller til nøds en ekstra lun og varm plass utendørs.

Jeg dyrket mine mini-paprika sammen med chili i «chili-kirka» sesongen 2018. Som man kan se er det ikke høy-vokste planter der inne midten av august.

Jeg dyrket mine mini-paprika sammen med chili i «chili-kirka» sesongen 2018. Som man kan se er det ikke høy-vokste planter der inne midten av august.

Jeg dyrker alltid paprika i drivhus - og enklest og best synes jeg det er med de små sortene paprika. Fordelen med de små er at de blir tidligere høsteklar, de er en passelig porsjon for et par skiver og passer selvfølgelig perfekt i matpakka. De bærer også utrolig rikt for å være så små planter - og planten kompenserer små frukter med et stort antall. Når det er sagt må man til gjengjelde ha ganske mange planter for at det skal gi en stor avling. Mini-sortene blir ikke så høye heller, kun 40-50 cm høye. Det kan være litt problematisk i drivhus, der man ønsker å dyrke på høyden, men ved å sette disse plantene foran høytragende tomatplanter får man utnyttet plassen i drivhuset. At de er kortvokste gjør de også velegnet til små minidrivhus plassert på en pallekarm eller lignende - det er ikke mye som skal til for å skape litt drivhuseffekt, som du kan lese mer om hvordan skape her. Skap litt drivhuseffekt – dyrk under tak 

Reklame for egne produkter:

Jeg har aldri prioritert å dyrke så mye paprika at vi har kunnet fråtse i det. Våre små har ikke likt paprika og vi voksne har hatt mye annet å spise, derfor har jeg satset på mer lett-dyrkede frukter, som tomat. Men nå, plutselig, er paprika blitt en favoritt hos alle tre barna.

IMG_4174-1.jpg

2019 skal jeg derfor satse på mange planter - og de små sortene er et sikkert kort. Jeg liker også at barna kan gå å plukke rett fra planten og putte i munnen - uten at det blir så mye svinn av det. Da er små varianter aller best. Noen tomatplanter for vike plassen i drivhuset. For at paprika skal rekke å modne og gi frukt over lengre tid, sår jeg de allerede i januar.

De små sortene er også veldig fine å ha i vinduskarmen hele sesongen, fordi plantene ikke blir så veldig store. Sammen med miniagurker og cherrytomater kan vi plukke frukter tidlig på sesongen, når det ellers er bare grønt å høste fra kjøkkenhagen.

Paprikaplanter er fine som potteplanter og passer derfor fint i stuevinduet. Her står de på tilvenning i skyggen i drivhuset, før de skal plantes ut i bedene.

Paprikaplanter er fine som potteplanter og passer derfor fint i stuevinduet. Her står de på tilvenning i skyggen i drivhuset, før de skal plantes ut i bedene.

Oppdater med ny info per høsten 2020: Her er mine hittil beste paprikasorter.

For å unngå å drukne i mengder med planter innendørs, så tenker jeg også å satse på å ta stiklinger av paprika i år - det har jeg ikke prøvd før, men jeg synes det er en så effektiv metode for tomat og agurk som sparer mye plass inne. Her kan du lese om hvordan jeg tar stiklinger av agurk. 

Fruktene sitter tett på den lille planten – klare for små hender til å plukke seg en liten godbit.

Fruktene sitter tett på den lille planten – klare for små hender til å plukke seg en liten godbit.

Hva med å gi seg selv, eller barna, noen velvalgte frø og litt jord til jul? Man kan så de allerede i desember - om du har fikset en form for plantekrok inne? Da kan jeg trygt anbefale noen mini-paprika - en julegave som varer langt inn på høsten neste år.

2018-12-18/ Maria Berg Hestad

Oppdatert. 2020-01-14


Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Fem romjuls-sysler for den som er glad i kjøkkenhage

Neste
Neste

Vann med snø i drivhus og tunnel