Så vinterforrådet av spinat nå!
Spinat har blitt en stor favoritt hos oss. Barna er veldig glad i en grønn pastasaus med ost, som er veldig kjapp og enkel og lage i hverdagen - derfor vil jeg dyrke mye spinat.
Spinat før gresskar og squash
Jeg dyrker endel varmekrevende vekster, som gresskar, squash, tomater, agurk, mais og bønner. De kan ikke settes ut i kjøkkenhagen før faren for frost er helt over. Det sies å være rundt 10.juni. Disse vekstene som elsker varme, foretrekker jeg å dyrke i mine opphøyde bed - som gjerne er kompostbed av pallekarmer.
Fordi jeg vet at spinat spirer allerede i slutten av februar eller i mars her hos meg i sone 3-4, om jeg kan dekke de med plast eller en duk, har ikke jeg råd til å la en slik luksus-plass bli stående tom helt til begynnelsen av juni. Derfor klemmer jeg inn en avling av spinat før jeg kan sette ut disse varmkrevende vekstene.
Jeg foretrekker å forkultivere alt, også spinat, fordi jeg synes det er enklere å beskytte de mot snegler. Jeg sår spinaten i et lite brett i drivhuset allerede på vinteren. Her kan du se mer om å vinterså.
Man må ikke ha drivhus. En type smartstorekasse eller godtbokser fungerer også utmerket. Les gjerne mer om hvordan enkelt skape drivhus-effekt her: Skap litt drivhuseffekt – dyrk under tak. Ikke vær bekymret om du bor i kaldere klimasone enn meg, spinaten tåler at jorden fryser før den spirer. Stabil kulde er egentlig bedre enn store temperaturvekslinger. Så prøv selv om du bor på høyfjellet eller i Nord-Norge.
Reklame for egne produkter:
Planter ut i kompostbed
Jeg vanner med snø, fordi det er perfekt behovsstyrt vanning. Når spirene kommer en bit opp og har minst to bladpar, da setter jeg de ut i kompostbedet som er forberedt med en solid runde gullvann. Dette gjør jeg allerede tidlig i april. Siden spinaten er sådd "ute" og spiret i uoppvarmet drivhuset er den vant til store temperaturvekslinger. Til og med frost holder den ut, så overgangen fra drivhus til en pallekarm med lokk er nesten umerkelig. Dette er grunnen til at det er kun størrelsen på spirene som avgjør når jeg sette de ut - ikke tidspunkt.
Man kan også fint så spinaten direkte i pallekarmen og lykkes fint med det, bare husk å så litt ekstra slik at du tåler litt svinn til sneglene.
Jeg legger på et lokk i kalde perioder, men en må huske å lufte når det blir mildt og solfylt - da kan det bli glovarmt under lokket.
Når spinaten tar opp i taket tar jeg av lokket. Da er det som regel blitt så mildt at de greier seg. Er det meldt frost kan jeg legge over en fiberduk, men som regel greier de seg fint. Spinat er svært kuldetålende.
Høster rubb og stubb
I slutten av mai kan jeg høste 2-3 kg spinat fra en pallekarm - og det er før jeg i heletatt kan vurdere å sette ut gresskar eller squash. Jeg har gjerne to slike pallekarmer og får dermed 5-6 kg spinat på forsommeren.
Når spinaten viser tegn til å gi i blomst, høster jeg rubb og stubb i en sleng. Når den setter blomsterstengel vokser det ikke flere blader, så vent ikke for lenge med å høste slik at stilken blir treen. I såfall må den plukkes bort og det blir mer svinn og mer arbeid. Jeg forveller spinaten lett og pakker i 200 grams porsjoner som puttes i fryseren til hele vinterens forråd.
Ut å så spinat med en gang!
2019.03.08/ Maria Berg Hestad
Annonse for egen medlemsportal:
Bli en dyrkediller
Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.
For meg handler det om å utnytte mest mulig av plassen i største deler av året, derfor presser jeg inn en tidlig avling spinat i drivhus-bedet før jeg skal plante ut tomater senere i mai/juni.