Behandler F1 - hybrider som lørdagsgodteri!

Behandler F1 – hybrider som lørdagsgodteri!.jpg

Jeg har et ambivalent forhold til F1-hybrider. Jeg både "elsker og hater" de.

Hva er F1-hybrider?

F1-hybrider er sorter som er krysset i laboratorium for å bevisst få frem ønskede egenskaper fra ulike foreldre til en ny sort. De nye hybride sortene er ofte ment å være kommersielle - tilpasset å gi store avlinger og kan være svært avhengig av både mye kunstgjødsel og sprøytemidler. Det er slik det kommersielle internasjonale jordbruket gjerne driver. Om man skulle ta frø av disse sortene, så får man ikke samme vekst, det kan bli noe helt annet. Alt dette er i og for seg ikke noe problem i seg selv, men om vi satser for mye på F1- hybrider gjør vi oss selv en bjørnetjeneste.

F1-hybrid-sorter er svært kostbart å utvikle. Dette gjøres kun med store kommersielle muskler og jeg har hørt at det er bare rundt fem store selskaper som kontrollerer hele markedet.  DET er et problem!

At grønnsakene blir mer og mer perfekte og gir større og større avling ved bruk av F1-hybrider, utkonkurrererer etterhvert eldre sorter som er tilpasset ulike klima på en helt annen måte. Bønder føler seg tvunget til å velge F1-hybrider for å henge med! Og kostnaden til frø-innkjøp er selvsagt mye høyere også, og det skapes en avhengighet, for ingen andre enn de store frøselskapene kan produsere disse frøene.

Ikke bra!

Reklame for egne produkter:

Men hvordan kan man også like noe sånt?

Når jeg skriver dette, så sitter jeg nå med en bismak for å skrive at jeg også liker F1-hybrider. Men det er jo nettopp fordi de gir av og til helt uvirkelige resultater. Den lilla blomkålen, Grafitti F1 som jeg dyrket ifjor veide over 4 kg per hode - og da har jeg sjeldent lykkes med å dyrke blomkål. Tomaten Sungold F1 er også en storfavoritt fordi den gir tidlige tomater, med stor avling og kanskje den tomaten som er søtest av alle de jeg har prøvd. Så dette er virkelig en "Guilty pleasure".

Motvekten

Sorter som er "åpen pollinerte" eller "frøfaste" er det motsatte av F1-hybrider. Det er sorter som hvem som helst, (med litt kunnskap om frøavl), kan avle frem selv fra egne planter. Det er så viktig å ta vare på gamle sorter som er tilpasset ulike klima. Fordelene med disse sortene er at de har en bred genetisk variasjon. Vi vet aldri når vi får bruk for sorter med helt ekstreme egenskaper, dessverre ser det ut som at det ikke er så altfor lenge til, med våre klimaforandringer. For eksempel det å kunne gi avlinger selv om det skulle bli veldig tørt eller veldig vått.

Solhatt.no er en sånn motvekt til disse multinasjonale frøfirmaene og selger ingen hybrider. Derfor er jeg også så stolt av å samarbeide med dem. (Linkene inneholder affiliate-linker). Et annet spennende frøfirma er Rareseed.com som er et amerikansk frøfirma som også satser kun på kulturarvsorter. Kjøper man frø hos disse to så er man sikret å ikke få noen hybrider. Hybridene er dog alltid merket med F1 i navnet, så det skal være enkelt å se forskjell. Man merker det også på prisen på frøposen- den er ofte endel stivere for noen få frø.

Frekt lørdagsgodteri

Men noen ganger vil man prøve noe nytt, noe frekt og kuriøst. Derfor prøver jeg kanskje en eller to sorter hybrider om året, av et hundretalls sorter jeg dyrker hvert år. Jeg forsvarer det for meg selv med at jeg forsøker å motvirke kapitalisme på mange andre vis. Samt at jeg i all hovedsak satser på åpen-pollinerte sorter, gamle kulturarvsorter og norske sorter ikke minst. Jeg tenker at det er en noenlunde forsvarlig sidesprang, som igjen gir meg dyrkningsglede og overskudd til å fortsette å DYRKE PÅ!

Jeg vil oppfordre deg også til å være bevisst dine innkjøp av frø. Velg det du vil dyrke, men minimer valg av F1-hybrider fordi det er et veldig viktig bidrag til forsyningssikkerheten og kulturarven vi hobbydyrkere kan gjøre!

Jeg anser F1-hybridene slik som lørdagsgodteri er for ungene; så lenge man spiser sunt resten av uken og året, kan man unne seg å spise litt godteri på lørdag!

2019-02-22/Maria Berg Hestad



Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Så vinterforrådet av spinat nå!

Neste
Neste

Forgro poteter på jord