Fem tips til vintersåing!

Å så på vinteren er både gøy og praktisk. Du kan få litt sårt tiltrengt hagetid og samtidig få krysset av noen sådder på å-gjøre-listen. I tillegg kan du få en tidligere avling enn om du venter til det står på frøposen at du skal så.

fem tips til vintersådd.jpg

Det kan også gå på trynet! Som med annet i livet, er heller ikke dette risikofritt. Som regel er det bare noen frø som går tapt - og det synes jeg er verd risikoen. Men sett på en annen side - så er det desto større verdi i å kunne høste når det er utenfor sesong, kanskje før naboen er ute med sin frøpose? Derfor vil jeg oppfordrer alle som kan leve med litt risiko - om å prøve. Her er noen tips:

Velg riktige sorter

Vi sår ikke agurk, paprika eller bønner utendørs på vinteren i is-kald jord. Men vi sår veldig gjerne spinat, salat, ruccola og sommergulrot. Disse frøene tåler å ligge i kald, eller frossen jord og tar ikke skade, slik de førstnevnte gjør. Disse spirer også ved ganske lave  temperaturer, rundt 5 grader, og vil da ligge å "kjenne" på temperaturen og selv avgjøre når det er riktig - og da er det som regel det.

I klippet under kan du se hvordan jeg sådde opp en pallekarm med bladgrønnsaker allerede i januar i fjor. Da var det frost i bakken og snø, perfekte forhold for denne typen vintersådd.

Det er ikke meningen det skal spire i januar! 

Ingenting vokser før lyset blir godt nok - og det er det ikke i januar. Derfor er det ingen hensikt at det spirer allerede da. La frøene få fryse, slik at de inntar dvale og venter med å spire. Legger du på lokk for tidlig, så kan spirene vekkes for tidlig. Vent med å skape drivhuseffekt for å samle varme til lyset er godt nok, litt ut i februar. Dette er hvorfor det faktisk er mer risikofylt for oss som bor i milde strøk å så på vinteren, som opplever 6-7 grader nå i januar - enn for de som har stabil kulde. Faren med at det spirer for tidlig, er at det kommer en streng kuldeperiode senere og fryser bort spirene. Om det spirer i slutten av februar/ begynnelsen av mars hos meg - er det perfekt og det pleier vanligvis å gå bra her i sone 3-4. Spirer det tidligere er risikoen større, men trenger ikke bety at det ikke går bra heller.

Reklame for egne produkter:

Legg på lokket når det er dags

For å få maks ut av å så på vinteren bør en forsøke å skape en form for drivhuseffekt. Det kan du enkelt skape ved å så i en pallekarm man kan dekke med et lokk, så gulrøtter i melkekartong som settes i en plastkasse med lokk eller sommerblomster sådd i små minidrivhus av en godteboks. Flyttbare plastkasser og godtebokser er lett å sette utenfor direkte sol, og kan dermed ha lokket på gløtt fra start av. Men en pallekarm som er plassert midt i solen, kan vi vente med å legge lokket på til lyset blir godt nok.

I klippet under kan du se hvordan jeg sår gulrøtter i melkekartong på vinteren og setter de i minidrivhus av en plastkasse:

Ha kontroll på fuktighet og temperatur!

For mye av noe er sjeldent bra, og på vinterstid er det gjerne ekstreme forhold som råder. Det kan bli veldig vått, veldig kaldt, veldig varmt i solen og også veldig tørt om det blåser mye. Om man legger et lokk over en pallekarm for eksempel, eller sår i et lite minidrivhus, for å sikre små-spirene mot det verste været, må man passe på å lufte ut både overskuddsfuktighet og -varme. Stillestående luft i kombinasjon med mugg er oftere dødsårsak for små spirer, enn frost hos meg. Jeg legger gjerne på lokk for å skape litt drivhuseffekt, men jeg sørger alltid for at det er en liten glipe som slipper ut fuktighet og overtemperatur.

I klippet under kan du se hvordan avlingen av spinat ble i mai, fra pallekarmen sådd i kippet tidligere i dette innlegget: 

Jo mindre beholder - jo mindre direkte sol

Jeg sår ofte sommerblomster for eksempel i godtebokser med lokk. Men de setter jeg aldri i solen med lokket på - da kommer spirene til å svi. Jeg setter de skyggefullt og lunt til de spirer og setter de mer i lyset, med lokket på tvers, etter at det spirer.

I klippet under kan du se hvordan jeg lager et minidrivhus av en godteboks:

Håper du blir gira på å så litt nå på vinteren, og at du har fått noen tips med på veien for å lykkes? Det er egentlig ikke så komplisert, det viktigste er å få noen frø i jorden - så finner du selv ut hva som fungerer hos deg!

Lykke til!

2020-01-18/Maria Berg Hestad 


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Mini-varmbenk blir plantekuvøse i drivhuset

Neste
Neste

Dyrke kål i pallekarm - uten larver!