Feilsøking varmbenk!

feilsøking varmebenk.jpg

Noen ganger kan varmen utebli fra varmbenken. Her er noen tips til hvorfor og evt. hva man kan gjøre for å bote på det. 

Vent med å legge på jord

Du bør vente med å legge på jord på varmbenken før du vet at varmen kommer i gang. Jeg venter til dagen i forveien av at jeg skal så, med å legge på jord – slik at jeg har mulighet til å justere på selve komposteringsprosessen om det ikke utvikles varme. Dersom jorden ligger på er det vanskeligere å komme til .

Riktig balanse

For å få en god komposteringsprosess som produserer varme må det være riktige forhold mellom gult (strø), grønt (møkk og urin), fuktighet og luft. For at varmen skal komme i gang og toppe på mellom 50-70 grader, er vi avhengig av at det er passelig forhold mellom hestemøkk og strø (løv, spon i møkka, halm o.l). Strøet bør heller ikke være for tørt. Om det ikke er dynket i hesteurin allerede, kan man vanne mellom lagene med varmt vann ispedd eget urin. Er du ikke komfortable med eget urin, kan du isteden bruke sukker i vannet. Er du ferdig med benken, kan dette være ett av tiltakene man kan gjøre for å sparke i gang prosessen – vann med varmt gullvann.

Er strøet veldig luftig, slik ofte halm eller ull kan være – bør man trampe rundt for å skape god kontakt mellom strø og møkk. Er det vått spon og løv, så kan det kanskje heller bli for kompakt og man kan forsøke å lufte ved å sette ned en høygaffel og rugge litt på innholdet for å skape luftlommer. Vent å se om det nå skjer noe mer varmeutvikling.

Isolasjon

Er det veldig kaldt der du er og du har bygd en relativt liten varmbenk av pallekarmer på toppen av frossen jord for eksempel, uten særlig isolering rundt, kan all varmen som produseres i haugen forsvinne ut overflatene og lite blir igjen i haugen.

Tiltak: isolere bedre ved å legge løv, ull, halm eller gamle madrasser rundt benken og på toppen, selv snø isolerer ganske bra og kan legges rundt et annet lag med isolasjon.

Ikke forgjeves om varmen uteblir

Det er strøet som «brenner» og utvikler varme, men møkka er som tennvæsken, kan man si, så det må være endel strø for at det skal bli varme. Dette kan være vanskelig å få helt riktig første gang (og andre gang). Vet du med deg selv at innholdet var veldig mye hestemøkk og lite strø – så kan det være en løsning å vende på haugen og blande inn mer strø, men jeg gjør ikke det. Om ikke varmen kommer etter de enkle tiltakene over, så bruker jeg bare benken som en kaldbenk og sår som jeg ville gjort i en vintersådd – så prøver jeg heller på nytt neste år, eller jeg fikser en planekuvøse i drivhuset litt senere på sesongen.

Uansett får jeg et herlig opphøyd bed med masse møkk som blir til herlig jord senere, så jobben er ikke forgjeves.

Hvordan går det med din varmeutvkling i varmbenken?

2020-02-18/ Maria Berg Hestad   

Vil du bli en dyrkediller?

Bli med i min medlemsportal og et lite samfunn av over 500 andre likesinnede, som dyrker grønnsaker i egen hage. Les mer her, eller bare kast deg med under:

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.

Relevante innlegg

Forrige
Forrige

Fin avling tomater sådd i VARMBENK

Neste
Neste

Mikrogrønt | Så erteskudd med barna!