Bruk skyllevann fra kjøkkenet som gjødsel!
Visste du at vi kan gjødsle stueplantene og kjøkkenhagevekstene våre gratis med slikt vi stort sett heller i kjøkkensluket hver dag?
Her får du tips til hva du kan bruke og hvordan det virker. Der det er oppgitt er alle tall oppgitt i g (gram) eller mikrogram (mg) per 100 gram vare.
Der blandingsforholdet ikke er angitt, som for melk (det er unødig å måle) - gjelder det at all gjødselvann skal se ut som en svak te. (Altså det skal se ut som det er mest vann, ikke som juice).
I denne artikkelen er det ment at gjødselet gis til jorden, ikke på bladene.
Melk
Skyll melkekartongen og gi skyllevannet som gjødsel til plantene. Vanning og gjødsling i ett. Inneholder i synkende rekkefølge nitrogen (protein 3,4 g), kalium (150 mg) , kalsium(125 mg) og magnesium (11 mg). Dessuten har melk en sopp- og muggdrepende effekt. Til denne kategorien inngår også andre melkeprodukter som yoghurt og rømme.
Tips: jeg fyller en 1 liters kartong halvfull og rister den for å “skylle”. Det tenker jeg er en bra skylling og blir en god utspeing av melkerestene i kartongen.
Plantemelk (se lenger ned om Skyllevann fra brødbakst)
Kaffe
Har du en kaffeskvett igjen i koppen eller i kanne - hell den gjerne i potteplantene. Traktet kaffe inneholder kalium (49 mg) , magnesium (3 mg) og kalsium (2 mg). Det inneholder også endel syre, så vi må ikke overdrive bruken, eller så kan vi spe kaffen ut med vann. Til surjordsplanter som azalea, hortensia, blåbær og rododendron kan vi fint være litt mer rause.
Bonustips: kaffegruten bruker du direkte i bedene.
Blod
Blod/kjøttsaft som ligger igjen i bunnen på kjøttpakker, er rik på nitrogen (protein 18,8 gram), kalium (43 mg) , jern (36 mg) og fosfor (23 mg). Inneholder litt magnesium (2 mg) og kalsium (5 mg). Skyll emballasjen (gjerne med evt.oppsugingsmatte) og gis til plantene, altså utspedd med vann.
Blod er også sunt for oss - så vi bør først og fremt forsøke å bruke det i maten så langt det er praktisk mulig - i saus, supper, kraft.
Avkok fra grønnsaker
Når vi koker grønnsaker forsvinner endel av næringsstoffene ut i vannet. Dette kan vi med fordel spandere på plantene, men selvsagt etter at det er avkjølt, også må vi koke grønnsakene uten salt i vannet. Brukes som det er.
Bonustips 1: hell kokevannet over annet matavfall så det akkurat dekker og la det trekke til det er avkjølt, så trekker du ut mer av næringsstoffene i matavfallet og du får en enda mer næringsrik løsning. Sil av. Denne løsningen kan du spe ut 1:10 med mer vann før du gir som gjødsel til plantene. En bonus med dette er at evt. skadegjørere i matavfallet dør før du evt. putter det i kompost eller bokashi.
Bonustips: hell kokende avkok rett på ugresset og det vil dø. Til standhaftig ugress mellom heller o.l kan dette være effektivt.
Skyllevann etter brødbakst
Når du skyller brødbakst-bollen ren for deigrester, får du et typ melvann som kan brukes som gjødsel. For eksempel inneholder havregryn både nitrogen (protein 2,4 gram), kalsium (80 mg), kalium (61 mg) magnesium (26 mg).
Litt gjær er også bra for mikrolivet i jorden.
Evt. rester etter havremelk og annen plantemelk kan følgelig også brukes på samme måte.
Eddikvann
Skyller du grønnsaker i eddikvann eller har du igjen eddikvann fra ulike syltinger, ta vare på det. Eddik er fint å bruke i kjøkkenhagen i lave konsentrasjoner, da det inneholder mikroorganismer som vil gi en boost til jorden din, slik som bokashivæske. Eddik i 7 % spes ut 1:500-1000, bare ca. en ss per 10 liter vannkanne.
Egge-eddik
Du kan for eksempel knuse eggeskall og legge dem i eddikvannet i et glass med lokk, og la dem trekke på kjøkkenbenken i en uke. I følge oppskriften jeg har funnet skal det brukes typ bordeddik 5-7 %. Da vil mye av kalsiumet i eggeskallene trekke over i syren, og syren vil også bli mer nøytralisert. Filtrer og spe ut med vann 1:500-1000. (En ss til 15 liter vann blir 1:1000). Men du kan jo også bruke det du har - og det er bedre å bruke opp noe - enn å ta ny eddik, tenker jeg. Så sper du bare rikelig til du er sikker på det ikke blir for sterkt.
Merk at lake fra typ sylteagurk inneholder mest vann og sukker. Blandingsforholdet over gjelder for typ bordeddik 7 %. Laker inneholder også noe salt, men siden vi sper ut såpass tynt, er det uproblematisk at det inneholder litt salt. Alt handler om konsentrasjoner. Sukker fordrer mikrobiell vekst i jorden - som vi gjerne vil ha.
Kombucha-rester kan også brukes likt som eddik.
Bonustips: eddik kan også brukes direkte som ugressbekjemper ved å sprøyte på ugress og la ugresset svi ned i solskinn. Men vær obs at det vil også skade insekter og mikroliv, så bruk det bevisst.
Praktisk tips
Hell småskvetter på stueplantene i sesongen for gjødsling mellom mars og september. Stueplantene trenger lite eller ingen gjødsel gjennom vinteren).
Vil du ta vare på mer til kjøkkenhagen så ha en bøtte stående utenfor døra som du samler opp ila noen dager - som du tar med og vanner mellom radene av grønnsaker. Om du sper ut “saftene” allerede på kjøkkenet, så trenger du ikke tenke på å tilføre vann senere, men bruke blandingen som den er. Med litt bokashivæske (eller eddik) i blandingen vil den ikke lukte. (Husk blandingsforholdet).
Bonustips - ta gjerne vare på noe av eget urin også og “pimp opp” gjødselvannet med.
Blir det ikke lukt?
Nei. Ikke så lenge du sper gjødsel-væskene ut med vann og ikke gir mer til hver plante enn at jorden greier å ta det opp. Litt og ofte er bedre enn mye en sjelden gang. Det skal aldri stå vann i bunnen av potteskjuler eller fat - da det kan medføre lukt, ikke minst fordi planterøttene kan råtne - så unngår du overflødig vann i potten, så unngår du også lukt.
Lær mer om hvordan og hvorfor lage eget gjødsel under
Annonse for egen medlemsportal:
Bli en dyrkediller
Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.
Den enkleste og mest effektive måten å håndtere sin bokashi etter at den er ferdig med steg 2, fermentering, er å grave bokashien rett ned i bedet du skal dyrke i.