Slik lagrer du squash!

Litt for mye squash på en gang? Fortvil ikke - her får du råd!

Fikk du litt for mye squash på en gang? Det er fort gjort og skjer minst en gang ila sesongen med alle som dyrker mer enn en plante til egen familie.

Men hvordan kan du få bruk for overskuddet som squashen gir? Her er 3+1 tips som vil dekke de fleste squash-lagrings-behov:

Tørk squashen

Skjær den i tynne skiver og del dem gjerne i enda mindre biter om ønskelig, og tørk på varmluft i ovnen på 40-50 grader, til knusktørre. Oppbevare så på tette glass mørkt i romtemperatur. Ha i gryter gjennom vinteren. Da får de litt konsistens. Vil du ha dem myke - så la dem trekke i litt vann før de skal brukes så blir de nesten “god som ny”. Tørking egner seg best for de mellomstore squashene som ikke har utviklet en bløt frøkjerne, evt. kan du fjerne kjernen og kappe resten i typ halvmåner.

Lagre store squash i romtemperatur.

La noen squash bli veldig store. La dem sitte på planten så lenge som mulig, men høst dem før den minste antydning til frost, og forsøk å få med hele stilk-festet. Legg den til oppbevaring tørt i romtemperatur. Lagrer like godt som gresskar - etter min erfaring. Bildet under er fra slutten av januar. Der squashen ligger på en peishylle. Den gulner ofte i skallet, men er som regel like fin inni. Viktig at det ikke er noen skader på den. Når den skal brukes er det topp å skjære skiver av den med ostehøvelen og lage “lasagneplater” eller “nudler”. Merk at når du lar noen squash vokse seg veldig store på planten, slutter planten ofte å produsere nye frukter, så her får du veie for og imot hva behovet ditt er.

I slutten av januar ligger squashen like fin på en peishylle i kjelleren hos min mor. Skallet kan gulne, men inni er den som regel like fin.

Frys ned

Rasp squashen, press ut endel vann og frys ned i porsjonspakker - som kan has i gryter, pannekakerører, brødbakst og omeletter gjennom vinteren. Lag falsk ostekake!

Gjem i tomatsaus

Ha i litt squash hver gang du lager en batch tomatsaus, enten innkokt eller innfryst. Squashen fyller ut og gir fyldigere konsistens sammen med den mer tyntflytende tomatsaften.

Fermentere

Å fermentere eller sylte squash vil gå litt ut på det samme som med agurk.

Du kan gjerne tilføre litt squash også i den fermenterte tomatsalsaen.

Unngå å få stort overskudd

Høst squashen ofte - når de er små, så vil den gi mindre frukter jevnere, fremfor mange store ved ett tilfellet. Små squash lagrer dårlig så de plukkes og spise tvert.

*Strømsparetips ved tørking:

  • Om du vil spare strøm og bruker vedovn jevnlig - kan det kanskje være en ide å tørke dem oppunder taket ved vedovnen? Der er det jevnt varmt og luftsirkulasjon på grunn av opptrekken fra ovnen.

  • Varmepumpe med konvektor (vifte)? - så kan du spare energi ved å tørke foran luftstrømmen her - om praktisk mulig.

  • Tre squash-skivene på en snor og tørk under tak i solen.

Jeg har ikke selv prøvd noen av disse strømsparetipsene - så dette får du være med å teste deg frem til selv, men i teorien så skal det funke. Men jo mindre tilført mekanisk energi (vifte og varme) - jo viktigere er det at bitene som skal tørkes er små - slik at de ikke tørker så sakte at de rekker å mugne først.


Lykke til med squash-lagringen!

// Maria

Forrige
Forrige

Bruk skyllevann fra kjøkkenet som gjødsel!

Neste
Neste

Mose i hagen? - Slik kan du bruke den!