Hvordan en demontert palle kan gjøre deg lykkeligere og løse klimautfordringer!
Om hvordan å mestre og demontere paller kan være en del av løsningen på klima-utfordringen, gi oss et friere liv med bedre tid til å gjøre mer av det som gjør oss glad.
Ok da, så drar jeg kanskje dette litt langt, men ha litt tålmodighet med meg så skal jeg forsøke å forklare.
Det siste året har jeg vært helt tussete etter å skape nye konstruksjoner i min kjøkkenhage av engangspaller. Det har du kunnet se både på YouTube og på Instagram hvordan jeg har gjort; plantebord, plantekasse/sittebenk med lokk og ulike komposter. Det gir meg så stor glede å skape funksjon fra gråstein - det har en helt egen verdi utover selve resultatet.
For klima
Engangspaller er en gratis ressurs som finnes overalt hos de som selger noen form for vare. De hoper seg opp utenfor kjøpesenter og industri og kastes på tregjenvinning. Forhåpentligvis ender de i noe gjenvunnet tre-produkt eller varmegjenvinning, men jeg tenker at det er enda bedre å bruke de direkte der de ender sin reise som frakt-palle. Istedenfor å frakte de langt til et mottak, for så å bruke mye energi på å berarbeide de på nytt for å gi de ny funksjon.
Om vi hagefolk kan ta denne gratis ressursen, legge ned litt egeninnsats og gjøre den om til funksjoner vi trenger i våre hager, tror jeg vi sparer miljø og klima for mye:
Om vi bygger oss en plantekasse av engangspaller, istedenfor å kjøpe en pallekarm sparer vi først energien ved å kappe nye skog, lage pallekarmen, energien det krever å lage stålet, som er noe av det mest energikrevende materialet å fremstille. (Energibruk = klimagassutslipp). Stål er det en relativt stor andel av i hjørnebeslagene på pallekarmene. Vi sparer transporten og varmt lager av disse nye pallekarmene (oppvarming og arealbruk = klimagassutslipp). Ved å hente paller fra avfallscontainere utenfor kjøpesenteret, sparer vi også transport og håndtering av dette "avfallet" og energi ved videre tilvirking av dette. Vi sparer også selvfølgelig skog!
Lurer du på om pallene kan inneholde skadelig stoffer? - les her.
Reklame for egne produkter
Økonomi; kjøpe vs. bygge selv
Vi sparer også penger. Direkte fordi vi fyller en funksjon vi har behov for med noe som er gratis.
La oss anta at vi bruker like mye tid på å hente engangspaller som vi ville gjort på å kjøpe pallekarmer, uavgjort der altså. Videre tar det gjerne 15 min å montere pallekarmen. På å bygge en plantekasse fra paller, med to høyder (som tilsvarer en pallekarm) bruker du ca. 30 min. Så da tar det 15 min ekstra med å bygge en plantekasse av en engangspalle i forhold til å kjøpe en pallekarm. Men hvis vi regner inn tiden det tar oss å tjene de pengene vi trenger for å kjøpe pallekarmen, blir regnestykket et annet.
Gjennomsnittlig timelønn i Norge er på ca. 280 kr. (Del din årslønn på ca. 1750 arbeidstimer/år). Av dette betaler man rundt 30 % skatt, som gir en netto timelønn på 196 kr. En pallekarm koster 150 kr.
For å tjene nok penger til å kjøpe en pallekarm, må du da jobbe ca.45 min på jobben for å betale for den, og 15 min på å montere den opp. En time til sammen.
Da sparer du altså dobbelt så mye tid (= penger) på å bygge selv, fremfor å kjøpe. Så må du spørre deg - vil du heller sitte en time på jobben, eller vil du heller bruke tiden på å være ute og snekre og lage en plantekasse?
Du sparer også penger indirekte fordi du unngår å dra på hagesenteret for å handle (det er så fort gjort å ta med seg noe man egentlig ikke trengte(?)). Vi blir opptatt med byggingen som gjør at vi får påfyll av mestringsfølelse, skaperglede og vi får være ute og bruke kroppen. Dette fyller et behov i våre liv, som gjør at vi trenger å kjøpe færre andre ting. All bruk av penger medfører noen form for klimagassutslipp, (men mye mindre om de brukes på tjenester og kultur for eksempel) så jo mer penger vi sparer, jo mer sparer vi også klima - helt enkelt sagt. De sparte pengene kan vi bruke på tjenester som reparasjoner, gå på teater og kanskje på å betale litt ekstra til lokale bønder og lokale tjenester som bidrar til å skape et bærekraftig samfunn der vi bor?
En vei ut av hamsterhjulet
Når vi begynner å tenke på denne måten - når vi får nye ideer til hva vi kan gjøre med forskjellige ressurser rundt oss, vi får lyst til å bruke tiden vår på å foredle skrot til gull, da blir det plutselig sånn at vi kan skape ting vi har behov for uten å bruke en krone og da begynner pengene etterhvert å hope seg opp på kontoen, i takt med at klimagassutslippene våre går ned. Forstå meg rett; Vi skal jo fortsette å jobbe, penger må vi ha, og det er viktig å bruke penger så samfunnet går rundt, men vi kan bruke mindre og bruke pengene på mindre materielle ting, og kanskje sakte frigjøre oss fra hamsterhjulet som spinner fortere og fortere, der vi blir ledet til å tro at mer penger er det eneste som vil trappe ned tempoet.
Når vi har startet på denne reisen med å bruke tid i kjøkkenhagen med å skape ting fra ingenting, kan vi kanskje begynne å trappe litt ned på jobben - fordi vi ser at forbruket avtar og vi heller vil bruke mer av tiden vår på å gjøre ting som gjør oss glad? På Island har de kuttet i arbeidstiden fordi det viste seg at samme jobben ble gjort, selv om folk jobbet kortere dager - men følte seg mindre stresset og følte mer velvære. Det tror jeg på!
Nå beveger jeg meg kanskje ganske langt ut mot det symbolske, men det er sånn jeg ser på verden. Vi må finne glede i de små tingene, immaterielle ting og frigjøre oss fra pengejaget. Mer bruk av penger = mer klimagassutslipp, det er en sannhet i verden i dag. Jeg lover at det finnes så mye gratis glede der for den som tar seg tid til å se etter. Å skape jord av matavfall eller se et frø bli til en solsikke er også eksempler på det. Gratis glede.
Konklusjon
Penger må vi ha og jobbe skal vi gjøre, det er viktig for oss både som mennesker og samfunn. Noe klimagassutslipp skal vi også ha, vi må spise mat og vi må puste. Det handler bare om å redusere. Redusere materialbruk, forbruk og avfall. Redusere pengebruk, klimagassutslipp og arbeidstid. Redusere stress og livsstils-sykdommer. Alt dette kan vi redusere ved å redusere behovet vi mennesker i den vestlige verden har for materielle ting. Og jeg mener, i min enkle verden, at å mestre slegge, hammer og sag kan være et lite steg i riktig retning for å nå det målet! Gjør det enkelt!
Annonse for egen medlemsportal:
Bli en dyrkediller
Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.