Lær å dyrke bønner

Artikkelen inneholder reklame

Bønner er et must for oss som vil spise mer egendyrket. Slik dyrker jeg bønner i egen hage.

Forkultivere varmt

Bønner liker det varmt når de spirer, og ligner litt på dinosaurer når de titter opp av jorden.

Bønner liker det varmt når de spirer, og ligner litt på dinosaurer når de titter opp av jorden.

Bønner er veldig kuldesensitive så disse hører ikke til de første frøene vi sår for året. Jeg sår rundt midten av mai dersom jeg vil forkultivere, ellers går det fint å så direkte fra midten av mai og ut juni. Vil jeg dyrke frøbønner, trenger de en ekstra lang sesong for at de skal rekker å modne ferdig – så da er forkultivering best. Det er også uansett sikrest mot både fugler og snegler. Jeg fyller pluggbrett med frø, som jeg enten juksesår for senere og sette ut i drivhuset (les mer om å jukseså i nye boken min), eller jeg fyller pluggbrettene direkte og setter på en varmematte/badegulvet til de spirer. Jeg forsøker å få de ut i drivhuset, eller kaldbenk, relativt raskt, så de ikke renner i vei i høyden inne i varmen. Utendørs under noe form for drivhuseffekt i mai/juni er det alltid bedre forhold mellom lys og varme slik at de blir kompakte planter. I forkultur kan jeg også hindre at det blir for vått til frøene, som de slett ikke liker – derfor er det ofte tilrådet å så før det er ventet varmt og tørt, dersom du sår de direkte i åkeren.

Les her hvordan du kan tjuvstarte en bønnesådd på friland i mai

Tips til gratis pluggbrett

Dibber på plass i kompost

Stangbønner plantes rundt staur de kan klatre opp etter.

Stangbønner plantes rundt staur de kan klatre opp etter.

I begynnelsen av juni, eller tidligere dersom langtidsvarselet viser varmt fremover- planter jeg ut bønnene. Da stempler jeg et hull med en dibber og popper pluggen nedi. Bedet har fått et lag med ca. 3 cm kompost som gjødsel, som er lagt på toppen uten å grave. Det holder. Bønner er ikke spesielt næringskrevende, men en god jord som holder godt på fruktighet og som oppleves varm liker de – kompost er derfor perfekt. 

Dersom det er stangbønner jeg skal plante – setter jeg tre planter rundt hver sin staur/stang. Jeg bygger gjerne på forhånd en bønne-portal hvor de kan klatre opp etter. Det lønner seg ikke å plante altfor tett – da blir det lite utvikling av bønnene – samt at det blir en utfordring å få frøbønnene til å faktisk tørke om det blir for tett med bladverk. Luft må det derfor være – og bønnene er breiale vekster, så jeg setter minst 30-40 cm mellom hver staur og rundt en meter mellom radene. Jeg har gjerne en gang i mellom, slik at det dannes en tunnel. Da kan jeg plukke bønnene fra innsiden.

For buskbønner setter jeg disse med ca. 30 cm mellomrom mellom hver plante for brekkbønner, litt mer avstand for tørkbønner.

Stangbønner gir litt bedre avling per kvadratmeter sammenlignet med busk-bønner. Men buskbønnene er litt tidligere og vi slipper å binde de opp, med unntak av en pinne.

brekkbonner.JPG

Brekkbønner

Vedlikehold

Buskbønnene får en pinne å støtte seg til, og jeg hjelper gjerne stangbønnene den første tiden til å “finne” stauren sin, ved å lede de rundt. Jeg passer på å gi de rikelig med vann når de blomstrer, og jeg legger også gjerne et lag med fermentert gressklipp rundt beina deres for å holde ytterligere på fuktigheten. Bønner kan også med fordel hyppes.

Høsting

Brekkbønner og snittbønner, altså de bønnene vi dyrker for belgene sin del, høstes når belgene er spede og ikke bønnene er utviklet inni. Jeg kan som regel begynne å høste brekkbønner fra midten av juli, fra såingen jeg gjør i starten av mai. Jo mer vi høster, jo mer produserer som regel plantene. Er det frøbønner vi dyrker, så venter vi med å høste til belgen har tørket på planten.

Ulike frøbønner dyrket i egen hage - lykke.

Ulike frøbønner dyrket i egen hage - lykke.

Utfordringer

Fugler liker veldig godt bønnespirer, så om du sår direkte er det fint å dekke de til med en fiberduk eller annet mot fugler den første tiden, til plantene har utviklet noen bladpar. Snegler elsker også bønneplanter, og spesielt om de er litt “stresset”. Stresset kan de bli om de settes ut for tidlige når det er kaldt. Da stopper veksten opp og de kan bli litt bleke. Da er de et lett bytte for sneglene som kan ta knekken på de. Det er derfor viktig å treffe litt både med så- og plantetidspunktet. Planter vi derimot kompakte, tilpassede bønneplanter i varm jord (ideelt sett over 12 grader) så vokser bønnene kjempefort og sneglene rekker ikke glefse etter dem. Åkersneglen kan derimot bli et problem utover sesongen, spesielt i en tett skog av buskbønner. Luft mellom plantene og luft ved beina er viktig (ingen blader får ta nedi bakken og det bør være luft mellom plantene) - reduserer bestanden. Noen runder med sneglemiddelet Ferramol kan også hjelpe for å redusere bestanden.

Reklame: Mine favorittsorter er: stangbønnen Neckargold, en gul voksbønne som bærer utrolig rikt. Blauhild er en riktbærende lilla stang-brekkbønne, Cupidon en busk-brekkbønne av god kvalitet og Norwegian brown en riktibærende busk-frøbønne. Frøene kan du kjøpe hos min fine samarbeidspartner Solhatt.no, som selger bare økologiske frø. Linken inneholder en affiliate.


Lær mer:

Dyrk en bønneportal


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Dyrk egne frøbønner

Neste
Neste

Hvordan en demontert palle kan gjøre deg lykkeligere og løse klimautfordringer!