Juksesår uten jord

Når jeg henger etter og vil ta inn forspranget, eller kanskje fordi jeg ikke orker hente inn, eller ikke har jord å så i, da pleier jeg å jukseså på måten jeg viser i klippet under. Da kan jeg få frøene til spiring nå med en gang - uten jordsøl inne på kjøkkenbenken, også kan jeg utsette å fikse jord til senere. Perfekt om man er i karantene - tjohoo!

Totalt sett er det kanskje ikke så mye tid eller arbeid spart ved å gjøre det på denne måten, men i noen situasjoner kan dette være akkurat det du trenger.

Fordeler

  • Slipper jordsøl når du vil skynde deg å så.

  • Jevnere spiring - frøene holdes jevnt fuktig i tiden de trenger for å spire, og det er mindre å passe på med vanning i den kritiske spirefasten.

  • Kan så selv om du ikke har jord.

  • Renslig. Du kan sette glasset på baderomsgulvet uten at familien blir forskrekket over at det er jord på gulvet.

  • Om frøene er gamle, slipper du å bruke potter med jord til frø som kanskje ikke spirer.

  • Du kan plukke ut de sterkeste og beste eksemplarene av de som spirer.

  • Du kan utsette til i morgen med å fikse jord, istedenfor å ordne det i dag! (Dette er det mange som mener er en stor fordel, inkl. meg LOL). Men spøk til side - mange ganger har jeg ikke tid eller ork å ta meg ut for å hente inn jord. Men jeg har ork til å så. Også har jeg 7-10 dager på meg til å fikse den jorden - og litt press på meg for å gjøre det også. Om vinteren er det jo ofte litt sykdom, vi har mindre ork når det er mørkt - og da er det ofte vi har behov for å dele opp jobben i små steg, istedenfor ett stort så-mesterskap en gang.

Flere tips til hvordan snike inn mer såing i hverdagen får du her:

Tips til å lykkes

  • Sett glasset varmt i tiden det spirer. Om ikke frøene er av lysgroende type, gjør det ikke noe om det står mørkt.

  • Se, åpne og kjenn etter om fuktighetsnivået er riktig underveis. Er det veldig varmt, kan papiret tørke ut, og da gjør spirene det også. Da tilfører du en skvett vann til glasset. Er det litt kjølig og veldig fuktig i glasset kan papiret mugne. Vri opp, men løsne papirklumpen litt så ikke spirene blir kvelt eller ikke greier å komme seg ut.

  • Sett papirremsen med åpningen oppover, så spirene kan vokse opp og ikke stanger i bunnen av glasset. (Åpnebart kanskje, men greit å nevne).

  • Det går an å bruke annet papir, men jeg synes avispapir er best fordi spirene ikke like lett broderer seg fast i papiret, som de fort kan gjøre i tørkepapir eller dopapir. Bruker du likevel det, kan du klippe papirbitene og plante roten med papiret. Det går raskt i oppløsning i jorden.

Så snart spirene titter over aviskanten, får de hver sin lille potte med jord.

Lykke til, Maria

Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Forrige
Forrige

Smitte i hageavfall - og natur som biter i rumpa?

Neste
Neste

No- dig - Hvordan jeg produserer nok kompost!