Tips til pø-om-pø-sådder i hverdagen!

Jeg tror mange synes det er enklest å så det aller meste på en gang - da blir det bare søl med jord en gang og kun en tilordning og ditto opprydning. Men min strategi for å være mest mulig selvforsynt handler om å så litt, gjentatte ganger. Fordelen med det er at jeg ikke drukner i planter innendørs som alle må pottes om akkurat samtidig, og heller ikke alle planter blir da høsteklare til samme tid, men til forskjellig tid - som en gjerne vil ha når man satser på mat over en lenger tid. 

Tips til pø-om-pø-sådder i hverdagen!.jpg

Jeg som har tre små barn har ikke mye tid i slengen, men jeg har litt tid ganske ofte. Det å bare få unna en sådd av løk f.eks er veldig verdifullt for meg å greie å prioritere i hverdagen.

Frøene ikke inn i kjøleskapet

For at det skal gå rimelig kjapt å få gjort en sådd i hverdagen har jeg alt jeg trenger tilgjengelig. Jeg oppbevarer ikke mine frø i kjøleskap eller fryser. Jeg trenger de hele tiden, og jeg tror at det ville vært verre for frøene å måtte flyttes inn og ut av et kjøleskap daglig og tilpasset seg store temperaturforskjeller og ulik luftfuktighet hyppig. Derfor har jeg de bare stående på stua i en kurv - så blir jeg også påmint å så.

Med alt utstyr lett tilgjengelig i hverdagen blir det også lett å få unna endel såinger i hverdagen. Litt og litt, pø-om-pø, er min låt!

Med alt utstyr lett tilgjengelig i hverdagen blir det også lett å få unna endel såinger i hverdagen. Litt og litt, pø-om-pø, er min låt!

Oppbevarer kasse med jord på stua!

Jeg har en plastkasse med lokk som jeg oppbevarer en sekk med jord og potter som jeg trenger for å så. Her har jeg også en liten spruteflaske som jeg vanner sådden med. Når vi har tomme druebeger så puttes de oppi her og er klare til neste runde. Her kan du lese mer om hva jeg benytter til så-utstyr.

Jeg har den stående på gulvet i stua, da er jorden alltid romtemperert. Men om du foretrekker en mer minimalistisk stil i hjemmet, uten en kasse med jord på gulvet, så kan du f.eks flytte den ut på balkongen i mellomtiden- og ta den inn i litt god tid før sådd, men ikke sett den for langt bort, for den kan være tung å flytte på og det skal være lettvint husk!

Putter begeret ned i jordsekken

Når jeg sår benytter jeg en større bit gråpapir som jeg bretter ut på gulvet eller bordet. Når jeg skal fylle jord i begeret, putter jeg så-begeret nesten nedi jordsekken og fyller den med never med jord - da blir det minimalt med søl. Se bildet under. Om jeg får hjelp av de små til å fylle i jord, så har jeg litt mer toleranse for søl, for da koser vi oss i lag, og jeg har bedre tid etterpå til å evt. vaske over gulvet når de er fornøyd med mamma-tid og blir opptatt med annet. Gråpapiret brettes sammen slik at evt. jordsøl forsegles inni, puttes i kassen og gjenbrukes neste gang.

IMG_1256.jpg

Så bredsår jeg frøene mine på overflaten og dekker med et tynt lag med jord før jeg stiller de på baderomsgulvet eller rett ned i plantekroken. 

Det tar meg maks 10 min fra jeg tenker på å så, til jeg er ferdig ryddet opp - om jeg er effektiv (=uten hjelpende barn). Da har jeg fått sådd en eller to sorter grønnsaker. Da blir det også et lite glimt av glede - og noe jeg gjør for meg selv i hverdagen, istedenfor å bli et så-maraton som trekker ut på tiden, slik at man selv går lei av aktiviteten. Det kan bli litt av en mengde frø- såinger om du har litt ambisjoner, nemlig.

Det er jo også sånn at det er ikke en fordel å så alle grønnsaker på samme tid. De har ulik utviklingstid, derfor må man også så de til ulik tid. Lurer du på hva jeg sår pø-om-pø gjennom hele året, er du velkommen til å ta en kikk på mitt Årshjul - dette sår jeg måned for måned.

Ellers har jeg mengder med så-tips i boken min Dyrk enkelt, som du kan kjøpe i nettbutikken min.

Lykke til med dine pø-om-pø sådder i hverdagen!

2019-02-22/ Maria Berg Hestad

Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Dette sår jeg nå - mars

Neste
Neste

YouTube-klipp - Sår gulrot i melkekartong