Krydret rabarbrachutney

Ahh - jeg elsker rabarbra. Det er en "frukt" som byr på saftig og syrlige stilker på en tid da det er lite annet fruktig å spise fra egen hage. Å spise det som finnes i egen hage og som er i sesong er det mest bærekraftige jeg kan tenke meg. Rabarbra er dessuten noe av det enkleste man kan dyrke, den kommer igjen år etter år uten at vi trenger å gjøre så mye annet enn å høste den.

2020-06-06 09.23.45.jpg

Denne rabarbrachutneyen er inspirert av Camilla Plums "Rabrarbrachutney med lakris", men jeg dropper både lakris og noen av de mest eksotiske krydderne. Det er chili og kanel jeg vil skal skinne mest i min chutney og som blir fantastisk til den syrlige rabarbraen. Å bake den i ovn, istedenfor å koke den, gir dessuten en langt bedre smak.

Annonse: Få flere enkle dyrketips i boken min:


Ingredienser:

  • 1 kg rabarbra

  • 300 gram sukker

  • 1 dl eplesidereddik

  • 1 stk liten kanelstang

  • 1 stk tørket chili, knuses litt før bruk. Jeg bruker også frøene.

  • 1 stk laurbærblad

  • 1 ss korianderfrø

  • 1 ss sennepsfrø

  • Pepper

Rabarbra, laurbærblad, korianderfrø og chili er egendyrket. Sennepsfrø har jeg lyst til å forsøke å dyrke selv. Kanskje jeg husker på det i år?

IMG_8381

Slik gjør du:

Vask og kutt rabarbra i biter. Ha rabarbra og krydder opp i en ildfast form, hold igjen sukker og eplesidereddik. Bak i ovnen på 175 grader i ca. en time, eller til chutneyen har ønsket konsistens. Etter en halvtime ut i bakingen blander du i sukker og eddik. Tilsett mer sukker om rabarbraen er sur. Smak. Pass på så det ikke blir brent på toppen, da legger du evt. på litt bakepapir.

Ha på rengjorte og steriliserte glass. Steriliser ved å sette glassene i ovnen på 150 grader i en halvtime, eller kok de i en kjele med vann like lenge. Lokkene koker du raskt før de skal settes på. Pakningen i lokkene tåler ikke like mye. Jeg bruker en pølseklype til å håndtere de glovarme glassene.

Fyll opp glassene med chutnyen til halsen, tørk av evt. søl langs kanten ved å dyppe tørkepapir i det kokte vannet og tørk av. Skru på lokket og avkjøl. Når det sier "klikk" - og midten på lokket er sugd ned av vakuumet som har oppstått i glasset, da er de hermetisert. Oppbevar mørkt og svalt.

Nyt på en god ost, til grillmat, kjøttkaker eller indisk, alt hvor du kunne tenkt deg å bruke annen chutney som er søt og syrlig.

Oppskriften kan også varieres med ulike krydder og også biter av løk og hvitløk for en mer "chunky" konsistens.

PS: ulike sorter rabarbra har ulik mengde rødt fargestoff i seg, så noen rabarbrachutney`er blir mer gul i fargen, mens min er ganske rød, men de er like gode på smak vil jeg tro.

2020-06-06/Maria Berg Hestad 


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relevante innlegg

Forrige
Forrige

Agurkene har restituert seg etter sprøytemiddelskade.

Neste
Neste

Tester rester av sprøytemiddel i øko-gjødsel