Samplante jordbær og hvitløk

Jordbær og hvitløk er perfekt match. Jordbæra er en fin markdekker for hvitløken. Hvitløken vokser i høyden og jordbæra vokser nede på bakken og dekker den med sine brede blader og hindrer at jorden tørker ut så hurtig.

Vandrende jordbær

Jeg pleier å si at jeg har et vandrende jordbærfelt. Selv om jordbær er flerårig, så bør vi fornye jordbær-plantene hvert fjerde år. De plantene som bærer best, er de som er to og tre år gamle. Første året og fjerde året bærer de mindre, og femte året er de historie her hos meg. For at jeg skal slippe å stå med bare førsteårs planter (som bærer dårlig) året etter jeg kasserer fire-åringene, så fornyer jeg isteden deler av avlingen hvert år, slik at jeg har både 1-2-3- og 4-åringer samtidig. Mitt totale jordbær-areal er også derfor delt i fire deler, som kan dukke opp litt overalt. I skråningen, under sukkerertene, langs kanten i et bed eller sammen med hvitløken. Jeg har ikke provisorisk fulgt dette rådet selv og flyttet hvitløken med jordbæra, men det skulle være en utmerket strategi og en samplanting som fremmer friske avlinger av begge, dessuten er det jo litt deilig med noen ting som er fast - så man slipper å tenke ut alt på nytt hvert år. Også er det jo veldig god plassutnyttelse.

Reklame for egne produkter:

Samstemte på høsten

De er også samstemte når det kommer til plantetidspunkt. De skal begge helst i jorden på høsten, så vi kan gjøre klart hele bedet på høsten.

Stiklinger tar du enkelt selv fra de jordbærplantene du allerede har, får av en nabo/venn eller kjøper på hagesenteret. Kjenner du noen som har jordbær - er sjansen stor for at de har mengder med stiklinger de vil bli kvitt på høsten eller våren. Har du overskudd av hvitløk, kan du bruke egne fedd til å sette i jorden på høsten. I klippet under kan du se hvordan jeg setter hvitløk i oktober/november:

Når du planter bør du hensynsta jordbæra først, siden det er denne som skal stå i bedet i fire år frem i tid. Hver plante bør få god plass, minst 30 cm mellom hver plante. Innimellom der setter du ett hvitløksfedd. Enten i raden i mellom, eller bare mellom hver plante. Jordbærplantene er ikke så veldig store enda på vår og forsommer, at de vil skygge eller stjele mye næring fra hvitløken.

Ettårig jordbær vil ha mye næring

Jordbær som skal bære frukt vil ikke ha for mye næring, fordi da vil den produsere mye blader og mindre bær, så dette er en utfordring å få riktig balanse mellom dersom disse skulle stått sammen hele tiden, siden hvitløken elsker mye næring. Men om vi setter ettårige (altså de som nettopp har vært en liten stikling) jordbærplanter ved siden av hvitløken, så vil gjerne ettåringene ha mye næring for å vokse seg store og sterke sin første sesong. Til ettåringene blant jordbærplantene er det derfor bare fordelaktig å gi mye næring det første året, slik at det fremmer mye plantevekst. Dette går på bekostning av fruktsettingen det første året, men det er en god investering.

Derfor kan det være lurt å la jordbæra vandre med hvitløken. Da kan vi gjødsle opp jordbær/hvitløksfeltet rikelig med kompost og næring, slik at det blir mye næring til dem begge første året, og tilstrekkelig til å holde i tre år etter det for jordbæra. Neste høst får jordbæra ta over hele bedet og du flytter hvitløken til et nytt bed og gjentar prosessen med jordbær-stiklinger fra det første bedet.

I klippene under kan du se mer om hvordan jeg behandler jordbær i min hage:

 

Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.

 

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Tørk plommene

Neste
Neste

Egne potteblandinger uten “jord” - overraskende resultat