Tørk plommene

Jeg ryddet tilfeldigvis i skapet tidligere idag – og fant et gjenglemt glass med tørkede plommer fra i fjor – og fikk fart på meg for å lage en ny batch – for dette er så godt.

Tørkede plommer blir som kjent til svisker. Men disse plommene jeg tørker selv har en mye bedre fruktigere smak og er ikke like klissete, men minner kanskje litt om en blanding mellom svisker og tørket mango; litt tørrere enn svisker, men litt mykere enn tørket mango – og smaker bedre enn begge, etter mitt syn. Jeg vet ikke om det er plomme-sorten, at svisker tørkes hele eller om det er fordi disse er ferskere, eller om det er en annen årsak til at disse blir «bedre» enn sviskene. Men mer av de må vi ha, så jeg kastet meg derfor rundt for å lage en ny batch – det er litt som snop å regne. Dessuten ramler snart alle plommene ned, så plommer er det nok av. I går høstet vi 10 kg til grøt, innfrysing og syltetøy. I dag ble det litt over 4 kg til – til tørking. (Klikk på bildene under for å bla i bildekarusell).

I dehydrator

Jeg bruker en dehydrator med fem brett. Der får jeg plass til litt over 4 kg plommer, etter at jeg har delt de i to og fjernet steinen. Jeg setter de på 40 grader i 20 timer, mer eller mindre. Dette er en veldig plasseffektiv måte å lagre mat på – samt at ved å tørke bevarer du de fleste av de nyttige næringsstoffene, i motsetning til når maten kokes.

Reklame: Jeg bruker denne dehydratoren fra Steba og er veldig fornøyd med den. Den har fem brett, kan stille ulike temperaturer og kan settes på ønsket antall timer. Linken inneholder en affiliate-link.

PS: jeg setter dehydratoren på badet når den står på. Der er det godt avtrekk, som er fint om det er mer lukt-sterke grønnsaker som skal tørkes, samt at lyden fra vifta, som gir et lite sus, ikke blir like sjenerende. (Lyden er ikke høy, men jeg blir litt stressa av å høre noe som «står på».) Siden dehydratoren har en timer, trenger jeg ikke tenke på å huske å skru den av. Med en dehydrator tørker du også enkelt annen frukt og grønnsaker du skulle ha i overskudd.

I ovnen

Du kan også bruke ovnen. Da setter du den på varmluft på knappe 40 grader og lar plommene tørke. Det tar gjerne ett par dager. Da skrur du av på natta, det går helt fint, men la gjerne lyset stå på, så gir du deg selv et hint til å sette på igjen dagen etter.

Å tørke plommene er en god ide for den som ikke har stor plass i fryser eller kjøleskapet. De er ferdig tørket når de er ganske tørre og seige. (De blir aldri helt knusktørr på grunn av det seige fruktsukkeret.) Da kan du stappe de ned på et glass, ganske tett, og skru lokket på så det blir lufttett. Nå tar de kanskje bare ¼-del så stor plass som tidligere. Oppbevares mørkt i tørrvare-skapet. De holder i over ett år, om de varer så lenge.

Vi spiser de gjerne som snop, bare rett opp og ned, men de kan brukes som annen tørket frukt; i müsli, i nøtteblandinger på yoghurt, grøt og lignende.

 

Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

 

 

Forrige
Forrige

Dyrk egen ingefær i potte

Neste
Neste

Samplante jordbær og hvitløk