Så squash direkte

Det er mange som ikke lykkes med å få squashen til å trives når den blir plantet ut. Mitt råd er da - forsøk å så den direkte i bedet.

Saa_squas_direkte.jpg

Sådde for å fylle ut

Jeg har alltid pleid å forkultivere squash. Det har blitt en vane, fordi jeg da får et forsprang på våren og kan plante ut små planter, istedenfor å vente på at de spirer utendørs.

Men i fjor gjorde jeg en annen erfaring. Da hadde jeg sådd squash slik jeg pleier, etter alle kunstens regler innendørs og plantet de ut når kalenderen og langtidsvarselet til yr.no tilsa at det var trygt for frost og varmt vær i vente. (PS: Jeg sår ikke squash før tidligst midten av mai). De ble plantet ut rundt 9.juni, før det var det rett og slett ikke varmt nok dette trøblete året 2020. Jeg hadde sådd 10 planter, men innså at det ikke ble nok til å fylle ut det 15 meter lange bedet jeg hadde satt av til squash i markedshagen. Derfor direktesådde jeg ca. like mange for å fylle ut i raden.

Tar innpå

Jeg sådde to og to per plantehull. De spirte rekordraskt i det varme været og vokste opp som små kompakte og lubne planter. Der det ikke kom opp noen, flyttet jeg over noen fra der begge spirte. De jeg hadde forkultivert stagnerte en periode etter utplanting og var mer pistrete og lange og strantete, men hadde fortsatt ett forsprang.

Til alt overmål, fikk vi nesten frost natten til 1.juli i fjor. (Jeg burde ha dekt med fiberduk, men var rett og slett ikke forberedt på at dette kunne skje - og hadde ikke fulgt med værvarselet). Dette gjorde at squash-plantene fikk frostskader på bladene. De ble ikke ødelagt, men de mistet endel av de største bladene. Dette tålte de direktesådde plantene mye bedre enn de forkultiverte, hvorpå sistenevnte stagnerte i vekst, og de direktesådde vokste på og tok igjen forspranget.

TIPS: for å påskynde spiring og/eller gjøre utplantingen skånsommere kan du gjøre slik jeg gjør for å fremskynde en tidlig bønne-såing.

Dødt løp

Uti august var det ikke lenger mulig å se noe forskjell på veksten - de direktesådde hadde nesten tatt igjen hele forspranget de forkultiverte hadde hatt, og vi kunne levere grønnsaksposer proppfull med squash allerede 13.august.

13. august kunne vi høste nok squash til å putte i grønnsaksposer. Vi kunne ha høstet noen eksemplar tidligere, siden de er ujevn i størrelse - men slik er det når man må time leveringstidspunkt.

13. august kunne vi høste nok squash til å putte i grønnsaksposer. Vi kunne ha høstet noen eksemplar tidligere, siden de er ujevn i størrelse - men slik er det når man må time leveringstidspunkt.

Reklame for egne produkter:

Høstet etter 2,5 måned

Hadde ikke denne lette frosten kommet i juli, som satte alle plantene litt tilbake, eller vårparten vært så kaldt og utsatt utplantingen, hadde vi nok kunnet høstet enda tidligere også, men det er uansett ikke så verst i en såpass kronglete sesong som 2020, å kunne høste squash bare 2,5 måned etter at den er sådd direkte i bedet. Squash sies å bruke bare 2 mnd fra sådd til høsting - som gjør den til en av de aller kjappeste vekstene, så lenge den får varme. Vi kunne levere squash i grønnsaksposene helt til 24. september. Og de største og mest overvokste eksemplarene kan du lagre utover høsten og vinteren, slik at sesongen varer lengre.

TIPS: Lag squashnudler

PS: nå dyrker jeg i Molde i sone 3-4. Om du bor et sted som får frost allerede i slutten av august, så er kanskje ikke en direktesådd noe for deg.

Så er du av de som synes squash er vanskelig å lykkes med, så prøv å så den direkte - og slipp unna det vanskeligste momentet med å dyrke squash, som er nettopp avherding og utplanting! Jeg regner med å rekke en fin avling av squash fra planter som sås til midten av juni.

 

Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Lær mer i medlemsportalen min – der får du umiddelbart tilgang til en mengde videoer og artikler, samt at jeg sender live en gang i måneden og svarer på spørsmål fra medlemmer. Der får du også tilgang til et lite samfunn av likesinnede. Meld deg på under!

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger. 79 kr per måned eller 899 kr per år - og du får tilgang til alt med det samme. Abonnementet løper til det sies opp - ingen bindingstid.

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Beskjære agurk - for jevnere og større avling

Neste
Neste

Må agurk pollineres?