Skaff en skyffel!

I dag hadde jeg en åpenbaring. Jeg dro frem min skyffel som jeg har hatt stående under grantreet i kanskje fire år, etter at jeg arvet den fra en gardonkel. Hvorfor har jeg ikke tatt frem den tidligere? Det går jo lynraskt å fikse dette uvillige ugresset med den.

skyffel.jpg

Ugress i gangene

Jeg vet hvorfor jeg ikke har gjort det, og det er fordi jeg vanligvis markedekker alle bedene og gangene mine, og da er ikke skyffelen så praktisk, men i år har det vært så mye ekstra med bokmanus og korona at jeg henger etter med alt - og da ryker ugresshåndtering av gangene først.

Men i dag kom jeg på jeg skulle teste dette redskapet på gangene mellom bedene i det ene kvarteret. O`hoi som det gikk unna. På kun 5 min var hele gangen rensket for ugress.

Reklame for egne produkter

Det fungerer sånn at man drar den skarpe eggen over jorden, som gjerne borer seg noen cm ned, alt ettersom hvor løs jorden er, og dermed skjæres røttene av. Om man gjør dette i tørt vær, aller helst sol, kan man la avkappet bli liggende noen timer og tørke ut, så blir det helt uskadeliggjort og kan lempes rett opp i bedene som markedekke.

Røttene til flerårige vekster som er igjen  i jorden vil kunne fortsette å vokse igjen, slik som løvetann, men om man gjentar dette hyppig vil de etterhvert utarmes og dø, da alle vekster er avhengig av fotosyntesen via bladene for å leve. Fjerner vi hyppig denne mulighetene for plantene vil de gi opp til slutt.Se før og etter bilder under.

IMG_2589
Før…

Før…

…og etter skyffel

…og etter skyffel

Muligheter

Istedenfor å se ugresset som et problem, ser jeg heller på det som ressurs. Når jeg skyfler står jeg igjen med et materiale i bunn av gangen, som er fullt med både jord og ugress. Siden jeg hovedsaklig kapper røttene, dør det meste fordi det mangler røtter. Men noe røtter henger igjen og vil kunne fortsette å vokse der hvor det havner. Men ikke dersom jeg er litt bevisst. Her er noen tips til å håndtere dette ugresset, uten å måtte dra avgårde med det til gjenvinningsstasjonen:

  • La det tørke i solen og lemp det opp i bedene som jorddekke.

  • Hiv det innunder en tett hekk eller innunder poteten eller andre vekster som dekker jorden effektivt og ikke slipper noe særlig lys til.

  • Hiv det i et kompostbed og dyrk på det.

  • Har du et tørt markdekke og det er meldt tørt, kan du legge ugresset til tørk på markdekke rett i bedene.

  • Siden det er mye jordmateriale blandet med grønt materiale, er det en perfekt jordblanding til potter tenker jeg. Jeg fyller i litt rå-bokashi i bunn av potta og fyller nesten helt opp med denne ugressjorden. På toppen legger jeg litt god jord, så kan jeg plante hva jeg vil - en tomatstikling for eksempel.

  • Dyrk gresskar på ugresset

IMG_2634

Jeg synes denne skyffelen fungerte bedre jo mer hardpakket jorden var, slik den ofte er i gangen, og det er nettopp sånne problemområder man trenger hjelp til å håndterer, da det er vanskeligere å hånd-luke slike steder. Men den er også ment å kunne gå mellom rader av grønnsaker. Denne er kanskje årsaken til at det aldri anbefales at man planter tettere enn 20 cm mellom rader?

Egentlig kan man se på ugresset i gangene som en ressurs. Ugresset vokser og tar opp næring, vann og sollys på et areal vi ikke dyrker, og på så måte samle næring og senere gi denne næringen og energien tilbake til jorden i bedene.

2020-07-10/Maria Berg Hestad


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Når er løken høsteklar og hvordan lagre den?

Neste
Neste

Syv tips til store jordbær!