Slik dyrker du salat

Her deler jeg oppskriften på å dyrke salat. Den er hentet fra boken min Matauk med pallekarm, der finner du over 30 slike grønnsaksportrett.

Når du dyrker egen salat kan du velge blant så mange vakre og gode typer med ulik farge, smak og tekstur.

Grunn til å dyrke

Salat hører til de aller enkleste vekstene å dyrke. Den er rask, næringsrik og kalorifattig. (Det siste er egentlig en ulempe med tanke på selvforsyning, men mange ser det som en fordel.) Den er blant de dyreste i innkjøp og har kort holdbarhet. Spiser du mye salat, er det veldig økonomisk å investere i en frøpakke. Det finnes alt fra plukksalatsorter som vi høster for bladenes del, og små hjertesalater til pompøse isbergsalathoder. Det finnes grønn, gul og lilla salat. 

Så-som-så

Så salat ofte – det er egentlig eneste regel. Du kan bredså i en pallekarm både sommer og vinter, eller i beger og potter inne/ute for å prikle ut senere. Salat kan også sås under andre høyere vekster i pallekarmen. Salat spirer ikke så godt dersom nattetemperaturen blir over 20 grader. Frøet er lysgroende, derfor vil det ikke begraves særlig dypt, bare 0,5 cm, så pass på å holde jordoverflaten fuktig i tiden det spirer. 

Salat kan fint sås i godteboks og prikles ut senere, for å få en tjuvstart.

Salat kan sås i pluggbrett.

Reklame - Lær mer i boken Matauk med pallekarm.

Plante

Salat plantes ikke dypere enn den har stått før. Store isbergsalater trenger 30 cm avstand, små hjertesalater bare 10–15 cm avstand. 

Dyrketips:

Gi nok vann, gjødsel og så og høst ofte. Salat er ikke så næringskrevende, men dersom du vil at den skal gi stor og jevn avling, gjør du lurt i å skjemme den bort likevel. Rykk den bort når den ikke lenger smaker godt. I mellomtida har du sådd nytt et annet sted, som du nå kan begynne å høste av. I og med at salat er såpass rask, kan den gjerne dyrkes mellom rader av andre grønnsaker som pastinakk, kål, tomater og bondebønner. Den kan også sås under store grønnkålplanter på sensommeren. 

Høste

Jeg høster plukksalat ved å plukke blad for blad, eller ved å skjære av toppene og la 5 cm stå igjen. Første metode får plantene til å vare lenger og gir mer mat tidlig på sesongen. Salaten kan høstes alt fra 1 til 3 måned etter at den er sådd, etter det blir planten sliten og ikke så gode lenger. Hodesalat blir høsteklar på 2–3 måneder etter såing. Den kappes ved rotbasen når hodet er tilstrekkelig stort. Begynner hodet å skyte en slags topp for å gå i blomst, skynder du deg å høste før hodet blir besk og uspiselig. 

I Instagram-innlegget under får du tre tips til å dyrke og høste salat.

Avling

Siden salat kan høstes så ofte og vokser så raskt, kan den være en av de mest produktive vekstene i kjøkkenhagen, også i kg. Fra en bredsådd pallekarm med plukksalat som klippes ned 3 ganger med 3–4 ukers mellomrom, antar jeg at du kan høste ca. 2 kg ved hvert tilfelle – altså totalt 6 kg på en såing. Og da kan du kanskje også rekke en runde til.

Forrige
Forrige

Så blomkål og brokkoli igjen nå!

Neste
Neste

Åpen dag i Det grønne skafferi - endret dato!