Forgro poteter på jord

Forgro poteter på jord.jpg

Det er ganske vanlig at vi hører om at det er lurt å spire potetene inne slik at de får utvikle groer før de settes ut. Med det skal de få et forsprang. Men enda bedre er det om potetene også har utviklet røtter når de settes ut. Da har man en liten plante å sette ut, istedenfor bare en knoll som må danne røtter før den kan begynne å vokse.

Jeg starter forgroing av poteter allerede i mars. Jeg setter noen ut i pallekarm med lokk allerede tidlig i april, for å kunne høste poteter tidlig i juni. Da vil jeg jo at det skal gå fort når de første er kommet ut. Det er bare så synd at de aller fleste forhandlere av sertifiserte settepoteter ikke sender ut før i april, men om vi er flere som etterspør tidligere levering, så kanskje?

Det er flere fordeler med at poteten skal få et forsprang på sesongen, annet enn det åpenbare at man får tidligere avling, det er at den får et forsprang på tørråten som nesten alltid dukker opp på sensommeren, og kan "svi ned" alt bladverket på poteten. Uten bladverket kan knollen ikke fortsette å vokse, så alt den har fått vokse før dette inntreffer, er gull verd.

Slik gjør jeg:

Jeg fyller jord i et stort beger. Man kan bruke nesten hva som helst; brettet til pinnekjøttet, isbokser eller godtebokser. Jeg bryr meg ikke om å lage hull i bunn av disse beholderne, det er mer praktisk at de ikke har hull i bunn, for da trenger de heller ikke et ekstra brett de kan stå på, som samler opp vannet. Men man skal da ha litt føling med hvor mye vann som skal til - det får ikke stå mye vann i bunn av brettet!

Så trykker jeg poteten ned i jorden. De kan ligge relativt tett, også setter jeg de lyst og så kjølig som mulig. De tar litt plass, så jeg stiller de i et kjellervindu som vender mot øst. Det er dog viktig å ikke sette de sånn bort at du glemmer de, for når de først har etablert røtter så trenger de å vannes regelmessig.

Jeg setter potetene, ganske tett, på et brett med jord.

Jeg setter potetene, ganske tett, på et brett med jord.

Reklame for egne produkter:

Om jeg ikke har plass til alle i første runde, så prioriterer jeg de tidlige sortene som skal gi oss avling tidligst. Om jeg har kjøpt settepoteter av sorter som er svake mot tørråte, blir også disse prioritert fremfor de andre.

Etter noen få uker har potetene utviklet fine små grønne groer og et stort nettverk av røtter i hele jordklumpen i brettet.

IMG_3759.jpg

Når jeg skal plante ut disse så løfter jeg hele "potet-kaken" opp av brettet, og deler forsiktig plantene ved å riste de løs fra hverandre, og planter de i jord eller bed rett på plena.

IMG_3765.jpg

Når jeg forgror potetene på jord, får jeg planter med både blader og røtter å sette ut, som gir et stort forsprang sammenlignet med om det bare skulle være groer på poteten.

Når jeg forgror potetene på jord, får jeg planter med både blader og røtter å sette ut, som gir et stort forsprang sammenlignet med om det bare skulle være groer på poteten. Prøv det du også!

2019-02-14/Maria Berg Hestad  


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Behandler F1 - hybrider som lørdagsgodteri!

Neste
Neste

Dette sår jeg nå - mars