Nytt bed rett på plena

Nytt bed rett på plena.jpg

Når jeg skal utvide kjøkkenhagen, begynner jeg ikke med å spavende jorden eller dra og kjøpe meg nye pallekarmer som fylles med posejord. Det aller enkleste og mest effektive, synes jeg, er å benytte organisk materiale som jeg legger i tykke lag rett på plena, også setter jeg potet direkte i dette.

Nederst i innlegget kan du se et videoklipp om hvordan dette utføres i praksis. Der finnes også et klipp om hvordan dette bedet ser ut tre år senere, når jeg dyrker mengder med tomat her.

Jeg begynner med å spa en kant rundt bedet. Dette for at ikke plenen på utsiden skal vokse inn i bedet senere, samtidig som det gir en visuell avgrensning av bedet. Jeg legger aviser med god overlapp rundt kanten som vippes ned i diket som dannes for at ikke gresset på bed-siden skal få lys og luft og fortsette å vokse. Det blir alltid tynnest overdekning av bedet ut mot kantene, derfor er avisene fine å bruke her. Dette forutsatt at man ikke har veldig invasivt ugress i plenen, som skvallerkål eller kveke, da må man isteden legge tykke lag med aviser eller kartong også i midten av bedet, samt at man bør gjenta prosessen to ganger før ugresset gir etter. Jeg har ikke det her og kan derfor tillate meg å legge aviser kun langs kanten av bedet.

IMG_4895.jpg

Så legger jeg på mengder med organisk materiale. Løv, tang og gammelt gress, silohøy (rundball) er ypperlig om man får tak i det. Her kan du lese om hvor jeg skaffer mengder med materiale: Kilder til mye kompost-materiale.

Jeg legger det materialet med mest struktur rundt kanten, i mitt tilfelle er det tang, som holder på plass det mer flyktige løvet som legges i midten. Høy eller gress kan ha samme funksjon.

IMG_4936.jpg

Jeg anla dette bedet i mai, da var det ganske tørt, så det var viktig å vanne bedet rikelig opp. Om man isteden anlegger det på høsten, sørger naturen for dette selv gjennom vinteren. Jeg ville likevel gjødslet det opp med noen runder gullvann, som kan suges opp av materialet allerede nå og som vil påskynde komposteringsprosessen.

Reklame for egne produkter:

Jeg setter potet direkte ned i materialet. Jeg graver bare et hull i materialet slik at jeg kommer ned til plena under, eller avisen om jeg har dekt hele bedet med det. Jeg har forgrodd potetene på jord, slik at de har utviklet både blader og røtter og blitt en liten plante og har fått et forsprang. I jordklumpen har de med en liten matpakke, så jeg gir de ikke noe ekstra jord, men vil man skjemme de litt bort og sørge for at de etablerer seg enda raskere kan man legge noen never jord i plantehullet. Dette er kanskje ekstra viktig om man har aviser under hele bedet og ikke har forgrodd potetene.

Ut over sesongen er det lite vedlikehold med dette bedet. Jeg vanner om det blir veldig tørt, også legger jeg på ett lag med gressklipp om jeg kan avse det. Da tilfører jeg både næring og mer overdekning av potetene, som ikke må utsettes for sollys.

IMG_0447.jpg

Har jeg derimot ikke gress å avse, så kan jeg isteden hyppe materialet opp rundt plantene og tilføre en runde gjødselvann isteden, eller tissevann. Å hyppe vil si å skyfle jord eller organisk materiale opp langs stengelen på planten. Da vil potetplanten danne flere røtter langs stammen, og dermed blir det også flere knoller = poteter.

Etter endt sesong står man igjen med en avling poteter og en tilnærmet rot-ugressfri kompostjord som er et ypperlig utgangspunkt for videre dyrking.

Etter endt sesong står man igjen med en avling poteter og en tilnærmet rot-ugressfri kompostjord som er et ypperlig utgangspunkt for videre dyrking.

Fordelene med å skape nye bed på denne måten er mange. Man sparer ryggen for tungt gravearbeid, man tilfører mengder med organisk materialet som fordrer mikrolivet i jorden til å begynne å grave for deg. Man trenger ikke kjøpe en dråpe jord eller gjødsel og får utnyttet en ressurs som idag anses som avfall av de fleste. Det tette sjiktet med organisk materiale gjør også at det aller meste av ugresset dør under dekket, og frøugress finner ikke bar jord å spire i, slik at man til neste år står igjen med tilnærmet rot-ugressfri jord.

I første klippet under kan du se hvordan jeg anlegger dette bedet og i det andre kan du se når jeg høster fra det.

2018-10-29/Maria Berg Hestad


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Kjøp spiselige planter på nett!

Neste
Neste

Bygger VARMBENK på friland av hestemøkk, løv og ULL