Del gressløken og plant som hekk

del gressløken.jpg

Det er virkelig verd å dyrke mye gressløk. Vi som vil være selvforsynt på løkvekster anser gressløken til å være veldig verdifull. Det er en av de aller tidligste vekstene som kommer opp på vårparten. 

Mye må det være

Har man en liten tue gressløk så blir det mer som garnityr eller et krydder å regne. Dyrker man derimot flere meter med store tuer av gressløk så blir det virkelig for matauk å regne. Det er selvsagt det jeg sikter meg inn på.

For noen år tilbake satte jeg ned en potte gressløk fra matbutikken. Den har stått på samme sted i mange år og vokst seg ganske stor. I april i fjor delte jeg den opp og satte mange små tuer langs en ganske utfordrende bratt kant i kjøkkenhagen. Gressløken etablerte seg rekordraskt og vi kunne kort tid etterpå høste bøttevis med gressløk.

Utgangspunktet var en tue med gressløk som har blitt høstet av flittig siden mars. Jeg gravde opp hele rotklumpen.

Reklame for egne produkter:

IMG_3988.jpg
IMG_3995.jpg

Slik gjorde jeg

Så delte jeg disse tuene opp i mindre tuer bare ved å ta tak i gresset og rive de ifra hverandre. Jeg passer også på å stusse plantene slik at det ikke står igjen mer enn 5-10 cm høyt gress. Dette er fordi at når man kapper og forstyrrer røttene såpass som man gjør ved denne behandlingen, så må man også kappe tilbake det over jord for å tilbakeføre balanse mellom rot/bladmasse. Som pekepinn skal det være omtrent like stort i volum.

IMG_3998.jpg

Så gravde jeg et lite dike i den utfordrende lille kanten jeg har foran et bed jeg har i min bratte skråning, og la gressløk-tuene mine nedi.

IMG_4007.jpg

Så etterfylte jeg med kompostjord i bakkkant for å dekke til røttene. Diket var kanskje 10 cm bredt og 10 cm dypt, så det går ikke med mye jord til dette prosjektet. Så dekte jeg bedet i bakkant med tang. Tang er et fint jorddekke i en skråning fordi det holder seg på plass, bedre enn annet som kan rase avgårde om vinkelen blir for stor. Det er spesielt viktig å dekke til jorden i en såpass tørr vokseplass som en skråning.

IMG_4342.jpg

Jeg dyppet også en barkduk ned i diket på fremsiden av gressløken for å kvele ugress på fremsiden av denne kanten. Kanskje ikke så vellykket eller så pent, men tanken var å plante jordbær på fremsiden. Det viser seg imidlertid å være så tørt her at det vokser veldig lite ugress.

IMG_2781.jpg

Hekk med vårlig plassering

Året etter ser det slik ut. En hel hekk med gressløk tidlig i april. At denne er plantet i en litt opphøyet kant, samt inntil en karm gjør at våren kommer ekstra tidlig her. Den gressløken som står på flata rett i bakken er til sammenligning bare knapt 5 cm på samme tidspunkt. Denne krager minst 20 cm over bakken i tykke tuer. Jeg høster nå ved å klippe meg et knippe fra noen av plantene. Jeg lar det stå igjen ca. 5 cm så vokser de ut igjen. Jeg begynner ved ene enden og høster meg bortover. Når jeg har kommet til enden, så har de første plantene vokst seg store nok til høstes igjen og jeg begynner forfra.

I allefall tre ganger regner jeg med å klippe plantene ned, før vi begynner å høste annen løk. At vi senere har annen løk å høste, for eksempel vårløk og pipløk, gjør at jeg ikke lenger er avhengig av å høste gressløken. Jeg gjødsler den isteden opp rikelig med gullvann også får den vokse seg kraftig utover våren, for så å gå i blomst!

IMG_0342.jpg

Unner meg blomstring

Om du vil ha gressløk utover hele sommeren så skal du ikke la den blomstre, men fortsette å klippe den ned. Men jeg unner meg dette fantastiske synet av en hel hekk med gressløk som blomstrer så vakkert i rosa i mai/juni. Humlene elsker den også - så det er god grunn for å dyrke mye gressløk!

I klippet under kan du se hvordan jeg høster bunt for bunt fra denne "hekken":

Her kan du lese mer om hvordan jeg dyrker løk:

Bli selvforsynt på løk ved å dyrke mange typer
Ti kg løk fra en pallekarm

2019-04-10/Maria Berg Hestad   


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Grav opp all jordskokken!

Neste
Neste

Førstehjelp til slappe planter