Grav opp all jordskokken!

April er den beste tiden for jordskokk. Jordskokk holder seg kjempefint i jorden over vinteren og er ypperlig vårmat. At denne veksten er så herdig kan også være dens største ulempe.

grav opp jordskokken.jpg

Kan bli et ugress

Det skal mye til for å ta knekken på jordskokkken. Det sies at har man først fått jordskokk i hagen, så har man det for alltid. Den kan bli et ugress om man ikke håndterer den.Jeg graver derfor opp all jordskokk hvert år. Jeg er jo interessert i å spise mesteparten også. Dersom jeg lar jordskokken bli liggende i jorden lenge utover midten av april her hos meg, så begynner den å vokse igjen. Da er ikke knollene like god å spise. Har jeg mye jordskokk, graver jeg den derfor opp og lagrer mørkt og kaldt til den spises opp innen kort tid.

Reklame for egne produkter:

Ifjor hadde jeg jordskokk som hekk ned mot veien, til venstre. Det blir det i år også, men først har jeg gravd opp alle skokkene før jeg plukket ut de fineste som jeg har satt på samme sted, slik at hver enkelt får god plass.

Ifjor hadde jeg jordskokk som hekk ned mot veien, til venstre. Det blir det i år også, men først har jeg gravd opp alle skokkene før jeg plukket ut de fineste som jeg har satt på samme sted, slik at hver enkelt får god plass.

Høster og setter på nytt

Når jorden blir varm og det er fare for at jordskokken begynner å vokse, høster jeg rubb og stubb og plukker ut de største og sletteste jordskokkene som jeg setter på nytt. Det beste er å behandle jordskokken på samme måte som andre ett-årige grønnsaker ved å sette den på nytt sted hvert år. Dette kalles vekstskifte og forhindrer både sykdommer og utarming av jorden. Jordskokken har i likhet med potet og solsikker en fin måte å løsne og bryte opp tung jord, og kan med fordel benyttes for å forbedre jorden før gulrøtter f.eks. Når det er sagt er jordskokken ikke spesielt utsatt for sykdommer, den er jo flerårig, og kan fint stå på samme sted også. Men likevel vil jeg tilråde å grave opp alle skokkene hvert år. Om man lar de stå igjen i jorden, så vil det etterhvert bli veldig trangt om plassen og skokkene vokser inn i hverandre og jeg ser for meg at avlingen blir mest små knoller som er vanskelig å høste.

Om man setter jordskokken på nytt sted hvert år, er det også enklere å luke bort evt. overlevere som ble glemt igjen i jorden. Er jorden løs, så er knollene lett å nappe opp. Dersom ikke, napper jeg bare bort det som kommer opp, så utarmer jeg knollen så mye at den til slutt gir opp.

Tørker for kontroll

Mange jordskokk-knoller er så små at de ikke er egnet til hverken setteknoller eller til å spises. De legger jeg til tørk i solen. Jordskokk er veldig ømfintlig for å tørke, og da dør de og kan komposteres som annet. Om man derimot ikke tørker de først, men hiver de på komposten vil de overleve og ta over hele komposten og du kan plutselig få et ugress det kan være vanskelig å bli kvitt. Ved å høste alle på en gang og sette ut nytt og håndtere resten får man god kontroll på den, slik at den ikke blir invasiv.


2019-04-12/ Maria Berg Hestad 


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Tang i kjøkkenhagen så klart!

Neste
Neste

Del gressløken og plant som hekk