Når skal man høste hvitløken?

når skal man høste hvitløk.jpg

Det nærmer seg høsting av hvitløken, mange har allerede høstet hele avlingen, men når er egentlig riktig tidspunkt? Her gir jeg noen tips:

Når man er sulten på hvitløk

Vi har høstet hvitløk siden mai. Jeg setter ekstra mange hvitløk om høsten slik at jeg kan begynne å høste spede, milde, ferske hvitløk tidlig på året og helt frem til den store innhøstingen.

Men når skal man høste den stor avlingen med hvitløk, den som skal tørkes og bæres inn  på kjøkkenet for å vare hele vinteren?

Reklame for egne produkter:

Pass på skallet

Hvitløk er jo egentlig en flerårig vekst, som deler seg utelukkende via fedd. Om man ikke høster hvitløken, vil hvitløken overvintre helt utmerket i jorden. Men for at hvitløken skal lagre bra innendørs gjennom vinteren er det viktig å treffe riktig på tidspunktet for innhøsting. Man vil at hvitløken skal ha utviklet seg og feddene blitt så store som mulig før man høster, men samtidig vil man ikke at det ytterste skallet har sprukket opp og blottlagt feddene. Da lagrer den dårlig. Her er noen tips til hva man kan se etter for det riktige høstetidspunktet.

Månedsskiftet juli/august

Hvitløk som er satt på høsten året i forveien blir vanligvis høsteklar mellom midten av juli og midten av august. I en bok jeg har av Lena Israelsson står det at hvitløken har en utviklingstid på 280 dager. Har du satt hvitløken på våren, så kan du vente en stund til med å høste, da kan du se etter de andre tipsene jeg gir her for riktig høstetidspunkt.

Gule og visne blader

At bladtuppene og de nederste bladene begynner å visne kan være tegn på at høstetidspunktet nærmer seg. Jeg opplever dog at gulning av blader kan inntreffe også tidligere på sesongen dersom jeg ikke har vannet eller gjødslet nok, så dette et ikke et godt nok tegn i seg selv synes jeg. Men dersom mer enn halvparten av bladene er visnet, så nærmer det seg.

Her er noen av de nederste bladene visnet, og noe gult i spissene, men ellers er bladverket ganske friskt og fint og jeg ikke det er på tide å høste.

Her er noen av de nederste bladene visnet, og noe gult i spissene, men ellers er bladverket ganske friskt og fint og jeg ikke det er på tide å høste.

Angrep på stilken

Utvikler det seg mye svarte prikker på halsen av hvitløken, kan det være angrep av ulike slag og hvitløken kan ha godt av å komme opp med tanke på lagring.

Halsen legger seg

Et tegn til at vanlig gul- og rødløk er høsteklar er når halsen blir myk og bladverket legger seg. Da kommer ikke løken til å vokse mer, så da er det like greit å høste den. Dette kan man se etter hos hvitløken også, har halsen lagt seg, blir det ikke mer vekst. Men vær obs på at dette gjelder dog bare soft-neck typer. "Hard-neck" typer vil aldri legge seg nettopp fordi de har en hard-nakke. Thermidrome og Vallelado er vanlig soft-neck typer, mens Dukat er en hardneck. På hovedbildet er det en soft-neck som "henger" med nakken. Her kan du lese mer om hvilke sorter som er hva;:  Satser på “hard-neck”- hvitløk i år!

Sjekk da vel!

Den som har høstet jevnt med hvitløk siden mai, ser utviklingen av løkene. En annen måte er å pirke litt i jorden langs halsen på løken for å sjekke om feddene er utviklet og om skallet evt. har sprukket, men vær forsiktig med pirkingen så du ikke bidrar til at skallet svekkes.

Blomstring

Hard-neck typer setter en blomsterstilk, som ikke inneholder frø, men såkalt bulbiller. Ifjor ble disse bulbillene vel utviklet før jeg syntes det var på tide å høste hvitløkene. Noen tar bort blomsterknoppene og da er dette ikke et tegn man kan se etter. Se bildet under.

Hvitløker og bulbiller av hard-neck sorten Sibirsk rød. Bulbillene var vel utviklet før skallet på løkene sprakk. Bulbiller kan også benyttes som sette-fedd, men det tar en ekstra sesong før man har store hvitløk.

Hvitløker og bulbiller av hard-neck sorten Sibirsk rød. Bulbillene var vel utviklet før skallet på løkene sprakk. Bulbiller kan også benyttes som sette-fedd, men det tar en ekstra sesong før man har store hvitløk.

Store forskjeller

Hos meg blir det alltid store innbyrdes forskjeller. Noen er store og fullt utviklet, mens andre er små og kanskje ikke rukket å ha satt fedd. Det er forskjell på tidlighet på sortene, så har du flere sorter kan høstetidspunkt også være ulikt, men det er også store forskjeller innbyrdes i sorten. Selv om jeg plukker ut kun de største feddene til å sette, og de største havner øverst i raden og blir mindre og mindre jo lenger ut i raden jeg kommer. Man skulle tro at løkene fulgte det mønsteret også, i og med de har fått lik mengde næring og behandling siden det, men det er åpenbart andre faktorer som spiller inn enn bare størrelsen på feddene.

La sette-løkene stå litt lengre

I år tenker jeg å forsøke å la bruke mer av eget materiale til sette-fedd neste år. Det er jo om å gjøre å få så store fedd som mulig til neste år, så å la de få vokse seg så store som mulig i år er jo gunstig, tenker jeg. Jeg har derfor tenkt å la de største og fineste få stå en stund utover dette høstetidspunktet. I prinsippet så kunne man la feddene stå helt til man skal sette de på nytt, men faren med det er at de begynner å spire og vokse på denne siden av jul. Det vil man ikke, for da overlever de ikke vinteren like godt. Dersom bladverket visner ned er det ikke noe grunn til å la de stå lengre. Men dersom skallet er sprukket og feddene sluppet, kan det bli en utfordring å lagre de, dersom det er lenge til de skal settes igjen. Det tenker jeg å finne ut av - jeg får komme tilbake til resultatet senere.

Her kan du lese hvordan jeg tenker for å bli selvforsynt på hvitløk over året: Bli selvforsynt på hvitløk! 

I videoen under kan du se hvordan jeg satte hvitløk i fjor høst.

2019-07-25/Maria Berg Hestad


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Så for høst - og vinteravling

Neste
Neste

Våre ti viktigste grønnsaker