Lag egen jord - februar edition

Jeg har knapt kjøpt jord alle disse årene jeg har dyrket. Jeg synes rett og slett det er for gøy å lage min egen. Enkelt synes jeg også at det er. Lett tilgjengelig også – dersom jeg har opparbeidet meg noen rutiner som sørger for at jeg alltid har jordproduksjon på gang på ett eller annet sted. 

💩Jeg bygger for eksempel mange kompostbed i mine pallekarmer – der har jeg jord, men også mengder med organiske materialer som jeg graver ned i pallekarmen – og som gjennom sesongen blir til kompost som blader seg med jorden. Egentlig trenger jeg ikke noe annet enn den. 

💩Jeg tar hånd om alt matavfall fra kjøkkenet – mye går til høns, men jeg varmkomposterer også det de ikke spiser. En isolert varmkompostbinge fryser nesten aldri til is, og i en slik kompostbjørn er det lett å hente ut prima kompost – som gir både næring og struktur til jorden. 

💩I drivhuset har høns bodd i vinter – så her er jorden nå ferdig oppgjødslet – og kan i grunn brukes som den er, den er også passelig fuktig. 

💩Det eneste som ikke fungerer er veldig våt hagejord – jeg bruker bare litt her, for mineralene sin del – men bruker vi for mye av denne vil jorden ramle sammen når vi håndterer den – og den vil blir kompakt  som betong. 

💩Vi ønsker oss en passelig fuktig jord som er luftig. Hvordan vi vet om det er det? – det er en treningssak, som kommer av erfaring alene. 

💩Du trenger ikke å ha alt dette her tilgjengelig for å lage en god jord hjemme – det holder egentlig med en kompostrik jord som du tilsetter litt næring til. Verre er det ikke, bare å teste, og kanskje har du også egenmekka, prima, luftig, næringsrik  jord som ikke kosta ett rødt øre. Bare en liten halvtime med trening – også har vi spart 100 liter torvmyr og et lite økosystem samtidig. 

💩Tips: La det stå litt og godgjøre så næringen fordeles utover, og la den gjerne få romtemeratur før du potter om. 

Reklame

Bli med i medlemsportalen

Synes du min formidling er viktig? Da har du mulighet til å bidra til at jeg kan fortsette å være uavhengig - ved å bli medlem av min medlemsportal. Der får du en mengde praktiske tips til hvordan dyrke jernet i kjøkkenhagen, og du kan medle deg ut igjen når du vil! Les mer om fordelene her.

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Pastinakk i melkekartong

Neste
Neste

Medlemsportalen to år - dette sier dyrkediller!