Billig og enkelt med kjøkkenhage av pallekarmer?
Det er noe sjarmerende over pallekarmer. De lager litt "ordning og reda" i kjøkkenhagen, også er de så enkle å bygge med. Man kan dyrke i høyden som er fiffig om man har vond rygg eller for lite jordsmonn til å dyrke rett i bakken. Jeg har en 15-20 stk i omløp i min kjøkkenhage som jeg utnytter for det de er verdt! Men hagesentrene vet å sno seg på pallekarmenes økende popularitet, og den enkle billige gjenbrukskarmen har blitt "big business". Jeg synes det er på tide å ta ett oppgjør med denne trenden!
Stort utvalg
Jeg var innom et hagesenter forleden, og de hadde skjønt at pallekarmer til kjøkkenhage selger! Der fikk man kjøpt alt (man ikke visste) man trengte til pallekarmer. 300 kr for en pallekarm, 350 kr for lokk "med vindu", brett til å ha under for 250,-, grønnsaksgjødsel på boks 149 kr. Til og med sokkel (?) kunne man få kjøpt, eller duk til 70 kr til å ha under om den skulle stå rett på bakken. Jeg så ikke det i farta, men jeg vet de også selger sneglekant til cirka 200 kr.
Hva kostet det sa du?
En kjøkkenhage på 10 kvadratmeter, altså 10 pallekarmer bør en jo ha tenker man, om det skal bli litt avling. Det bør være to pallekarmer i høyden for å kunne dyrke alle typer grønnsaker, får vi høre. Ja vel, 20 pallekarmer. Sneglekant på alle 10 kassene og to lokk, så en kan dyrke sent, tidlig og noe varmekrevende. Duk under må man ha. Sokkel, hva skal man med det? Best å ta med ett par stk kanskje, også gjødsel.
Om du glemte å regne i hodet mens du fylte tralle på tralle med pallekarmremedier, så blir du påmint i kassa; 14 000 kr!! Og da har du enda ikke kjøpt jord, frø eller planter!
Billig eller dyr jord
De hadde en utstilling der med en dobbel pallekarm hvor det var plantet mais. "11 sekker jord" stod det på en plakat, hadde gått med for å fylle de to kassene!
Jeg er ikke tilhenger av det store torvforbruket vi hageeiere står for, mer eller mindre bevisst. Og jeg har hørt kjeder som denne, som mener de satser på reelle alternativer til torv, klage på at salget av disse går dårlig! Den dagen jeg var der kikket jeg også på jord. 230 kr for 40 liter av en torv-fri og økologisk jord. Den må man inn på baksiden med handlevogn for å hente. Derimot rett ved innkjøringen ligger jord på kampanje; torv tilsatt mineralgjødsel (kunstgjødsel) til 30 kr for 40 liter, såkalt plantejord.
Reklame for egne produkter:
Er det rart salget da går dårlig for den torvfrie økologiske varianten? Først blir vi villedet til å tro vi trenger 11 sekker med jord for å fylle to pallekarmer, så skal de ha oss til å velge jord til 230 kr sekken? Skal du fylle de ti doble pallekarmene du nettopp har kjøpt med en av disse jordsekk-typene må du velge enten den til til sammen 4400 kr eller den til 25 000 kr! Hva velger de fleste da? Det er en no- brainer! Forstå meg rett; jeg er ikke imot dyrere jord med bedre kvalitet, den til 230 kr er sannsynligvis et bedre kjøp enn luftslottet man får for 30 kr - det er mengden jord vi villedes til å tro vi trenger jeg vil til livs!
Knekk i dyrkningsgleden
Jeg tror ikke så mange havner i denne situasjonen, de reduserer nok heller sine ambisjoner når de står der og skal plukke utstyr. To pallekarmer har man kanskje råd til nå i første omgang, "så får vi heller utvide" tenker man! Det er det som er så synd synes jeg, for skal man lykkes med å dyrke grønnsaker og samtidig føle mestring og dyrkningsglede, bør man ha heller litt for stort enn for lite areal å starte med. Man bør prøve mange forskjellige grønnsaker både for å finne ut hva man liker å spise, men også fordi det alltid er noe som slår feil. Om man da har satset på noen få sorter, som så slår feil, kan dette sette en reell knekk i dyrkningsgleden - og det blir kanskje aldri noen utvidelse.
Kompostbed
Nei, man trenger ikke 11 sekker torvjord for å fylle to pallekarmer, det finnes nemlig et godt alternativ til å fylle de med jord, du lager rett og slett et kompostbed. Det vil si du fyller pallekarmene med hageavfall som kvist og kvast, gressklipp og løv, etter prinsippet grovt nederst og finere mot toppen, helt opp mot toppen. Så kan du enten plante små planter ved å grave et hull på 4-5 liter i materialet, så fylle opp med jord og sette planten din nedi. Vil du heller så direkte kan du dekke hele flaten med et 10 cm lag med jord og så direkte i dette. Gjør du det på denne måten trenger du 2, istedenfor 11 sekker jord. Det er stor forskjell! Du vil også ha et reservoar av næring i bunn av bedet som blir tilgjengelig i takt med at vekstene trenger det når røttene vokser seg nedover.
Best å dyrke rett på bakken
Kompostbed er suveren når man vil bli kvitt rusk og rask i hagen, men det blir upraktisk å ha de overalt. Generelt vil jeg anbefale å dyrke rett i bakken. Det krever mindre vedlikehold i form av vanning og gjødsling. Man får ikke noe større snegleproblem av å dyrke i bakken. Om man tror at sneglene ikke finner veien opp i pallekarmene, er ikke det min erfaring. I bestefall er invasjonen bare litt forsinket, men når de først har etablert seg i pallekarmen så trives de veldig godt i utkanten mellom pallekarmen og jorden. Du kan lese mer om dette i innlegget Færre snegler i opphøyde bed?
Her kan du lese mer om hvordan jeg skaper jord på en enkel og effektiv måte.
Fyller flettet bed i skråningen (link til video)
Spar jord og plass med kompostbed av pallekarmer
Verandakasse med bokashi og gammel jord
Maria Berg Hestad/ 26.oktober 2017
Annonse for egen medlemsportal:
Bli en dyrkediller
Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.