Seks bruksområder for løv i kjøkkenhagen! 

Seks bruksområder for løv i kjøkkenhagen! .jpg

Jeg får ikke nok løv. Jeg mottok nettopp 30 søppelsekker løv fra vaktmesteren på skolen, de ble til og med levert på døra. Heldige meg! Løv er gull verdt for meg fordi det har så mange bruksområder! Her vil jeg gi noen tips til hvordan jeg bruker løv i kjøkkenhagen. 

1. Vinterdyne

Løvisolerere godt på grunn av den litt luftige strukturen. Det er derfor godt egnet å legge utover bedene som en vinterdyne på høsten for å isolere jorden. Dette vil gjøre at frosten setter seg litt senere i jorden og vil opprettholde meitemark-aktiviteten over en lengre tid. Løv er en av favoritt-rettene til meitemarken, som i gjenytelse gir oss både løsere jord med høyt moldinnhold og mer næring. Skal løv brukes alene som markdekke bør man legge over noe som gjør at det ikke blåser bort. Jeg dekker bare med noen kvister med mye ris, granbar er perfekt, eller kompostnett eller lignende. På hovedbildet over er hviler jordskokk pakket inn for vinteren.

2. Lag et kompostbed.

Fyll noen kasser med løv, topp med jord og bedet er klart til å sås til våren

Fyll noen kasser med løv, topp med jord og bedet er klart til å sås til våren

Løv blir fantastisk mold når det er nedbrutt. Istedenfor å fylle pallekarm og kasser med kjøpt jord, så fyll noen kasser med løv og annet rusk og rask, topp med 10 cm jord og du har et fiks ferdig bed å så eller plante i til våren. Bonusen er at det blir kompostjord av løvet i bunn, som du kan grave ut til neste høst, uten at det opptar verdifull plass.

Her kan du lese mer om hvordan jeg bygger et kompostebed.

3. Nytt bed rett på plena

Jeg legger løv, tang og gressklipp rett på plena i tykke lag, med eller uten aviser under, og planter poteter rett nedi.

Jeg legger løv, tang og gressklipp rett på plena i tykke lag, med eller uten aviser under, og planter poteter rett nedi.

Man trenger ikke grave for å skape store flater med jord å dyrke i. Enklest er det å dekke til gressplena med tykke lag organisk materiale og dyrke potet rett i dette. Løv er en ypperlig bestanddel å bruke til dette, sammen med evt.tang og gressklipp.

Her kan du se en video av når jeg høster potet fra et slikt bed.

4. Varmbenkens beste venn! 

Jeg bruker løv når jeg bygger varmbenken. Løv er fattig på nitrogen, men rik på karbon. Det trengs begge deler i passelige mengder for å få til en komposteringsprosess som produserer varme. Jeg benytter løv som karbonrikt strø sammen med gammelt høy og hestemøkk, som er rik på nitrogen, i selve varmbenken, men også som isolasjon rundt varmbenken for å hindre varmelekkasje.

Reklame for egne produkter:

5. Løv og bokashi på vintern

Når bokashi skal oppbevares under vinteren, og det ikke er tilgang på jord fordi den er frossen, da putter jeg løv i søppelsekker sammen med bokashi. Løvet suger opp evt.væske som lekker fra bokashin og tilfører jordorgansismer som setter igang å bryte ned bokashien når det blir mildere. Alltid lurt å tilsette mer jord når det blir tilgjengelig, eller grave ned løv-bokashin så snart som mulig på våren, for bare bokashi og løv går relativt sent å omdanne er min erfaring, men perfekt som oppbevaringskombo.

6. Strø i varmkomposten

Når jeg varmkomposterte tidligere, (nå har jeg konvertert til bokashi) samlet jeg løv når det var tørt og oppbevarte i søppelsekker ved siden av varmkomposten. Løvet benyttet jeg som strø til varmkomposten. Strø på sekk kan være veldig dyrt, løv er helt gratis og like bra. Jeg laget et hull i varmkompostmateriale hvor jeg fylte nedi matavfallet, dekket til igjen med kompostmateriale, så toppet jeg med et lag tørt løv. Da vil løvet oppta fuktigheten som fordamper, skape en tildekt overflate som ikke fluer foretrekker, isolere på vinterstid og løvet vil blandes inn i materiale neste gang du fyller på.

Nå håper jeg du ser hvor nyttig løvet er i kjøkkenhagen min, og at du kanskje også skal ta vare på ditt løv og gjerne naboens, for å skape mer og bedre jord i din kjøkkenhage! Meitemarken vil takke deg og gjengjelde tjenesten med å bidra til å gi deg deilige jord du kan dyrke grønnsaker i.

Jeg bruker også løv til å dekke gangene i kjøkkenhagen, som du kan lese om her. 

13.oktober 2017/ Maria Berg Hestad

Revidert 15.oktober 2018

Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Bokashi på vinteren

Neste
Neste

Billig og enkelt med kjøkkenhage av pallekarmer?