Emballasje blir såutstyr

Jeg har ikke så god plass til oppbevaring, og jeg er ikke så god på å holde orden heller, jeg prioriterer å holde orden på tre barn og en kjøkkenhage. Derfor forsøker jeg å ha minst mulig spesialutstyr, mest fordi jeg finner det aldri når jeg trenger det. Her deler jeg av mine tips til hva jeg gjenbruker som såutstyr.

Plastbokser med lokk

Mest typisk er druebokser av denne typen, men man får også cherrytomater i enda mindre bokser, som kanskje er enda mer gunstig for den som vil så få planter av mange sorter. Disse utgjør perfekte små minidrivhus som jeg sår i. Et tips er å klippe av festet mellom lokk og boks med en gang, fordi lokket må fjernes etter hvert som plantene vokser, og da er det enklere å løsne det nå, enn senere når det er fullt med jord og spirer.

img_1052.jpg

Melkekartonger

Melkekartonger bruker jeg blandt annet til å så gulrøtter i, men også til å potte om større planter som trenger kanskje både en og to runder med ompotting, hos meg er det kål og tomat. Tomater, og mange av kålsortene, danner nye røtter langs stammen dersom de plantes dypere enn de stod i forrige potte. Melkekartongen er derfor veldig fin til dette fordi det er en veldig dyp potte. Jeg skjærer av toppen til ønsket høyde, så skjærer jeg av alle fire hjørene, så er den klar til bruk. Jeg liker også at melkekartongene er kvadratisk i formen og at de går akkurat opp i en fruktkasse (se bildet under).

20170402_112351_001.jpg
img_0929-collage.jpg

Yoghurtbeger

Jeg irriterer meg over at porsjons-yoghurtbeger ikke kan stables oppi hverandre. Det hadde gjort avfallshåndteringen enklere, men da kan jeg glede meg når jeg kan benytte de isteden. De blir fine priklepotter til sommerblomster for eksempel. Jeg skjærer av fire av hjørnene med en skarp kniv. Jeg kan anbefale en liten fruktkniv fra Søstrene Grene, jeg har sikkert 10 stk og de er sylskarpe, nette å jobbe med og holder seg skarpe lenge - og 8-9 kr per stk er heller ikke en noen upris!

screenshot_20170424-150607.png
20170116_145049.jpg
img_1082.jpg

Reklame for egne produkter:

Planteetiketter av lokk

Fra januar av begynner jeg å klipper i stykker alle lokk istedenfor å kildesortere de. Isbokser, sodd-bøtter eller smørlokk, hvite, grønne gule eller røde. Bare de har en blank side som man kan skrive på. Jeg klipper av kanten rundt først, så er det bare å klippe remser i ønsket lengde.

IMG_1077.jpg

Godtebokser

Rundt påsketider er det godtebonanza i butikkene, de fleste butikkene bygger da tårn av godtebokser på gulvet. Disse er ofte blanke og med lokk - hørte jeg minidrivhus? Om du spør, så setter de ofte pris på om du "rydder" i stabelen for å frigjøre bokser. Jeg skjærer av hjørnene i bunn for drenering, men siden de er ganske store lager jeg også noen hull på midten. Jeg lager også noen hull oppe langs siden for å få ventilasjon. Disse er fine for vintersådder for de kan stables for oppbevaring! Her kan du se hvordan jeg lager de: Minidrivhus av godteboks

Dorullhylser

Jeg sår tidlige runder med sukkererter og bondebønner i dorullhylser, enten i drivhuset eller i drivbenk utendørs. Fordelen med disse er at de er dype, som passer til store frø, og at man senere kan plante hele dorullen i jorden, for den går i oppløsning. Dette passer til belgvekstene som har så sprø røtter som lett knekker om man potter de om. Men ikke bli fristet til å så i doruller innendørs. Der er det vanskelig å opprette riktig fuktighet. Det er så lett at de enten tørker ut eller mugler om det hhv. blir litt for lite eller mye vann.

I klippet under kan du se mitt fiffige pluggbrett av dorullhylser og et tubeost-brett. Kan brukes til erter, bønner, mais og andre store frø.

Spruteflaske

For å kunne fukte overflaten jevnt, uten å spyle avgårde jorden, synes jeg det er praktisk å benytte en plastflaske som jeg lager noen huller i toppen på for å få ønsket sprute-effekt. Størrelsen på spiker avgjør følsomheten, så velg den smaleste du har - type stift er bra størrelse.

I tillegg benytter jeg endel brett som det har vært koteletter eller pinnekjøtt i, slik som når jeg så mikrogrønt, som du kan lese om her i Mikrogrønt som monner!.

Velg likt

Det er bare fantasien som setter genser for hva som kan benyttes, så lenge det er en beholder som kan holde på jord og slippe ut vann og luft, kan det benyttes til å så i. Men det kan være lurt å tenke på at den ikke har en veldig atypisk størrelse, som opptar unødig plass når de settes på rad og rekke på et brett sammen med andre. Beholdere som er veldig smal i bunn og bred i toppen er f.eks ikke så gode synes jeg. Det blir etterhvert mangde sådder, og da må de være plasseffektiv. Det enkleste er ofte å velge flere av samme sort, da blir det vanligvis enklere å holde orden blant såddene.

Maria Berg Hestad/ redigert: 2018-12-14 




Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Bygg et enkelt lokk til pallekarm

Neste
Neste

Enkel ferievanning til potter