Tips til å ikke drukne i planter innendørs

Tips til å ikke drukne i planter innendørs.jpg

Er du av typen som klør i fingrene på våren, går amok i frøkatalogene og sår alt sammen så snart frøene dukker opp i postkassen? Sånn var jeg også - men klok av skade, når familien ikke lenger får plass i stua, har jeg lært meg å prioritere annerledes. Her gir jeg mine tips for å ikke drukne i planter innendørs. Prioriter!

Jeg sår det aller meste ute, i drivhus, tunnel, i drivbenk med lokk eller en plastkasse med hull. Vekstene blir veloppdragne og selvstendige og bare rett og slett enklere å ha med å gjøre når de blir sådd ute. De blir også passelig store nok akkurat i tide til å settes ut på friland.

Timing - start på riktig tidspunkt med riktig vekst. Du har ingenting igjen for å tjuvstarte innendørs, da får du bare lange skrante planter som kanskje ikke takler å komme ut i vårt tøffe klima. Se på frøposen hvor lang utviklingstid veksten har og regn deg bakover. Mange vekster er høsteklare på tre måneder, da blir de høsteklare innendørs om de såes i februar. Er det squash man har sådd, får man et monster av en plante i mai som ikke har en sjanse utendørs. Sellerirot derimot må såes i januar/februar for å rekke å vokse seg stor nok til høsten, men det er til gjengjeld små planter som tar liten plass innendørs inntil de skal plantes ut.

Bruk ekstralys istedenfor vinduskarmen. Da kan man benytte et underordnet areal i  boligen, dette innbyr også til å kunne stable vekstene i høyden, i en hylle for eksempel, som sparer plass. Les gjerne mer her: Fiks en plantekrok inne

Stol på grobarheten og avstandsmålene på frøposen - vær realistisk når du sår, ha en formening om hvor mange planter du trenger og har plass til, og så bare noen få ekstra. I en grønnkål-frøpose inneholder det ofte 250 frø - sikter man på å så og plante alle disse ut behøver man over 60 kvm areal!!? Når det er sagt, skal man ikke så grønnkål inne, men ute.

Reklame for egne produkter:

Så færre eksemplar av hver sort, sats heller på å ta stiklinger. Fungerer for både tomat, agurk og paprika. Stiklingen etablerer seg og blir en stor plante mye fortere enn en fra frø. Ved å satse på en eller to riktig store planter, tar det mindre "potte-plass" og du kan få riktig mye materiale til stiklinger. Les gjerne her hvordan jeg tar stiklinger av agurk. 

Bygg en drivbenk eller aller helst en varmbenk, bruk den som mellomstasjon for småplantene inntil de kan settes ut på friland. Les mer om det her: Varmbenk – “vaffor då då”? eller en enklere form for drivbenk her: Lag plantekuvøser – for en skånsom utplanting

Skaff en tunnel eller et drivhus og så det meste der, men også som en mellomstasjon for planter på tilvenning til utelivet. Klikk på linkene for å lese mer om det.

Så med ulike tidsintervall. Om du er veldig sugen på en tidlig avling av agurk fra vinduskarmen, kan du så noen frø i januar/februar inne, men vent med å så resten av agurkavlingen til mai. Les gjerne mer om det her: Så tomater nå for tidlig avling i vinduet!

Gi bort eller komposter! Det er god grunn til å ta rådet over, om å så bare det man trenger, på alvor, fordi det blir bare vanskeligere og vanskeligere å kaste plantene etterhvert utover sesongen når man har stelt med de lenge. - Hva om det skulle gå galt med noen av de andre og jeg trenger ekstraplanter? - tenker vi, men denne tankegangen er ris til egen bak. Vi risikerer heller at det går galt med alle plantene dersom de står for tett og ikke får lys fordi man ikke egentlig har plass til de. Vær da sterk og gi de bort, eller tenk at de blir til verdifull jord og kast de på komposten jo før jo heller. Med en gang det er gjort, er de glemt - og du kommer ikke til å savne de.

Ta hensyn til familiens ønsker, gi og ta - ikke la plantene dine bli et konflikt-tema, da berøves du for noe av dyrkningsgleden. Gjør avtaler om hvor og inngå kompromiss, det er alle tjent med!

Lurer du på hva jeg sår nå på denne tiden av året, kan du følge mitt Årshjul for hva jeg sår når. Som du vil se der handler det aller meste om å så utendørs - det er det så store fordeler med!

Lykke til!

2019-02-06/ Maria Berg Hestad    

Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Beredskapshagen vintertid

Neste
Neste

Dette sår jeg nå - DESEMBER