Min praktiske dehydrator

Innlegget er reklame for Bakeren og kokken og inneholder affiliatelenker, som betyr at jeg får endel av salget dersom du kjøper noe gjennom lenkene. Takk i såfall.

Jeg har eid en Steba dehydrator i tre år nå - og jeg synes den er så veldig praktisk.

Jeg tørket frukt og grønnsaker i ovnen i mange år før det, men innså til slutt at jeg kom til å fortsette med å tørke mat - overskudd fra kjøkkenhagen, for det er veldig praktisk for veldig mye. Og da begynte jeg å gå litt lei av at ovnen til stadighet var opptatt med tørkingen, og at det gikk litt for sakte. En mobil dehydrator kan plasseres på badet under avtrekket eller til og med utendørs (under tak når det ikke er for kaldt) for å unngå den sterke lukten som ofte blir når man tørker urter, grønnsaker og frukt, for ikke å snakke om hvitløkspulver.

Se her hvordan jeg lager eget hvitløkspulver.

En dehydrator tørker nemlig frukt, sopp og grønnsaker mer effektivt enn ovnen. Den rommer mye, men er samtidig ikke så stor at den ikke kan stues vekk i sesongen når den ikke brukes.

Slik tørker du mat i dehydratoren:

  • Kapp frukt og grønnsaker i mindre biter og legg dem utover brettene.

  • Jo mindre biter, og jo luftigere de plasseres- jo raskere går tørkingen.

  • Sett på ønsket temperatur, jeg velger som regel 40-50 grader, men den går opp til 70 grader.

  • Sett på timeren. Jeg pleier å velge 24 timer. Da er det meste knusktørt.

  • Tørket mat kan oppbevares tørt og mørkt på tette glass i over ett år i romtemperatur, litt avhengig av hva det er, og er veldig plassbesparende.

Hva kan tørkes?

All mat kan i utgangspunktet tørkes, men jeg dropper veldig vannholdig mat som agurk og melon.

Frukt, sopp, grønnsaker, urter, grønnsaksmikser du vil gjøre til grønnsakssalt, hvitløkspulver, fruktlær, rosiner, tørkede plommer. Bare fantasien setter grenser. Kan TORO - kan DU!

Tips:

  • Klipp ut bakepapir og kle brettene med dersom du ønsker å tørke slike masser som du må smøre utover; typ grønnsakssalt, hvitløkspulver eller fruktlær. Invester gjerne i silikon-belegg - som gjør det enklere å løsne det tørkede av, sammenlignet med papirvariantene.

  • Jeg oppbevarer dehydratoren når den ikke er i bruk i en stor tekstil-skuff i den øverste hyllen i garderobeskapet. Den er nemlig veldig lett i vekt og enkel å håndtere og få opp til takhøyde.

  • Jeg setter dehydratoren på badet når jeg tørker luktsterke matvarer.

Energiforbruk - eksempel

  • 70 grader i 24 timer tilsvarer ca. 8 kWh (8 kr)

  • 40 grader i 24 timer tilsvarer ca. 5 kWh (5 kr)

Jeg vet ikke - men jeg vil anta at dehydratoren er mer energieffektiv enn stekovnen til tørking. Siden den tørker raskere, vil jeg også anta at den er mer effektiv i energiforbruk også - siden den er designet for formålet.

Bakgrunn for beregning.

Denne dehydratoren har en makseffekt på 350 W (ved 70 grader tørking). For 24 timer vil det da trekke 8,4 kWh. Med en kWh-pris på 1 kr, vil det da koste 8,4 kroner å tørke en batch.

(PS: tørker du på 70 grader vil det sannsynligvis gå mye raskere enn 24 timer før det er tørt, og dermed blir energiforbruket lavere).

Dersom du tørker på 40 grader, vil jeg anta at maskinen trekker bare rundt halvparten av effekten, la oss anta ca. 200 W. Da vil energiforbruket på 24 timer tilsvare ca. 4,8 kWh - altså i underkant av 5 kr med samme strømpris som over.

TIPS: Strømprisene varierer jo mye om dagen, men dersom du har variabel strøm og en app som du kan følge med på når strømmen er dyr, så kan du skru av og på tørkeren ved behov, og sette på igjen utenom “strøm-toppene”. Generelt er det billigere med strøm midt på dagen og på kvelden/natt etter kl. 22. (Men av brannsikkerhet bør vi aldri ha på elektriske apparater på natt.)

Forrige
Forrige

#FrøbytteUKA

Neste
Neste

La ugresset fortelle deg om jorden din