Lag grønnsakssalt av de skadde grønnsakene

Inneholder reklame

Grønnskassalt er er kjærkommen måte for oss å få brukt mer av det som hagen gir, men også en måte å spise mer egendyrket. Med et arsenal av tørkede grønnsaker, trenger vi ikke kjøpe like mye buljong og annen smakstilsetning til mat, vi erstatter dette med grønnsakssalt.

Rotgrønnsaker som er skadet på noen måte lagrer ikke så godt. De begynner gjerne å råtne der de er skadet også sprer dette seg i hele grønnsaken, samt videre til de neste grønnsakene i lageret om vi er uheldig. Gulrotfluen vil kose seg i lageret og tygge videre i roten så lenge den får lov. Jeg skjærer bort det skadde og spiser de skadede grønnsakene først. Har jeg mye, bruker jeg gjerne disse grønnsakene i grønnsakssalt.

Rotgrønnsaker, urter og litt frukt

Alle typer rotgrønnsaker som er egnet til å spises rå benytter jeg, jeg bruker derfor ikke potet, men nesten alt annet. Pastinakk, rotselleri, gulrot, beter, knutekål og kålrot er gode eksempler. Jeg bruker også krydderurter om de er tilgjengelig. Rosmarin har godt av en frisering før vinteroppbevaringen, eller dillkroner – ta det du har. Løk er en kjempefin smakssetter og er selvskreven gjest i grønnsakssaltet. Jeg bruker den løk som er tilgjengelig; gressløk og vårløk på våren, løkbladene på ferske løker på sommeren og kepaløk, eller dens blader, samt purreløk og mer gressløk på høsten. Hvitløk synes jeg alltid hører med. Paprika, tomat og squash er fine å hive i både for smak og konsistens på massen. En fin måte å få brukt den grønne paprikaen som kanskje ikke kommer til å modne senere på sesongen? Å ha i disse litt vannholdig fruktene gjør at det blir enklere å finfordele grønnsakene, evt. tilsetter du litt vann for å få finkuttet og blandet grønnsakene godt i mikseren.

Tips: sjekk innholdsfortegnelsen på ditt favoritt-krydder, og etterlign ved å mikse de samme ingrediensene som står der. Det som står først på innholdsfortegnelsen, er det det er mest av.

Reklame: Lær mer om dyrke egen grønnsaker i egen hage i bøkene mine.

Mikses

Jeg kjører de bløte grønnsakene direkte i foodprosessoren, men river først de grove grønnsakene på rivjern på kjøkkenmaskinen eller mandolin, ellers blir det for tungt for mikseren å kutte det, synes jeg.

Så blander jeg alt i foodprosessoren, og kjører det så glatt som mulig. Det skal bli en tykk grøtete masse. Blir det for tørt, ha i mer tomat, squash eller litt vann. Det er fort gjort å kjøre i stykker motoren på foodprosessoren sin. Min har en begrensning på å kjøre for fullt i ett minutt om gangen, før den bør hvile. Det rådet overser jeg ikke lenger!

Når jeg ser hvor mye grønnsaksmasse det blir, har jeg i saltet. Jeg bruker Havsnø, som er et lokalprodusert salt fra en øy på Romsdalskysten. (ikke spons - bare fremsnakk). Det er litt hipp som happ hvor mye salt du har i, du må bare tilpasse deg i forhold til hvor mye grønnsakssalt du tilsetter uten at maten blir for salt. Men siden jeg liker at det blir en god del grønnsaker i forhold til salt, har jeg i ca. en dl per liter grønnsaksmasse? Merk at 1 liter våt grønnsaksmasse blir betydelig redusert når det er tørt, kanskje til bare 3 dl, så saltkonsentrasjonen øker etter tørking.

PS: Det går også an å lage grønnsaks-pulver uten salt, men saltet bidrar til å konservere grønnsakene og bevare smaken ytterligere, siden saltet trekker ut fuktigheten og lukt/smak og holder bedre på det.

Gronnsakssalt_9.jpg

Tørker

Jeg bruker en dehydrator/tørkeapparat, eller ovnen til å tørke saltet. Jeg brer massen utover en bakepapirkledd plate. Helst bare noen millimeter tykt. Så tørker jeg saltet på 40 grader helt til det er knusktørt (varmluft i ovnen). Det kan ta flere døgn å få det helt tørt. Saltet skal bare tørke, ikke stekes. Jeg setter ovnsdøren på gløtt innimellom for å slippe ut fuktighet - dette er ikke nødvendig i dehydrator. Jeg skrur av varmen på natten, og setter på igjen neste morgen, det gjør ingenting.

TIPS: Jeg setter tørkeapparatet på badet, slik at det ikke sjenerer så mye eller er i veien. Det lukter jo godt, men det blir en intens krydder lukt. På badet er det godt avtrekk. (Luften presses ut av apparatet, så du trenger ikke være redd for luktsmitte andre veien.) Det støyer ikke, men det er litt viftesus - som jeg helts vil slippe å høre.

Når det har blitt til tørre, papirlignende flak - knekker jeg opp disse og har i mikseren igjen - og maler det opp til et pulver. Du kan også bruke en kaffekvern/mandelkvern/morter til å få det enda mer finfordelt.

Has på glass med tette lokk og oppbevares mørkt og tørt i kjøkkenskapet - eller skafferiet, som jeg liker å kalle det.

Tips: brett et bakepapir på midten. Legg pulveret her og du har en trakt du kan helle pulveret nedi glasset. Se bildegalleri over.

PS: du kan selvsagt også bruke helt friske grønnsaker 💚

Les mer: Lagre overskuddet fra kjøkkenhagen

 

Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Lag en løkbunt - til å henge på veggen

Neste
Neste

Hvilke paller er trygge å bruke i hagen?