Månedens utvalgte frø - februar

Fra jord til bord (4).png

I samarbeid med solhatt.no. Bilder er lånt av Solhatt.

Hver måned fremover i år, 2021, kommer jeg til å plukke ut mine fem favoritter å så for den aktuelle måneden. Frøene har jeg plukket ut fra min fine samarbeidspartner solhatt.no. Om du kjøper frøene via linkene i dette innlegget, så får jeg endel av salget, uten at det koster deg noe ekstra. Tusen takk!

I årets første måneder henger jeg opp ekstrabelysning i hyller i kjelleren og starter opp et planterom i kjelleren. Her forkultiverer jeg slike ting som trenger en lang sesong, og/eller varme for å spire og vokse. Innendørs er derfor månedens tema. Her er mine fem favoritter å så denne måneden i år:

Paprika

Til forskjell fra tomat, liker alle i familien vår paprika. Da ser jeg på det som mitt kall å dyrke mye av det familien faktisk vil spise. For å være sikker på at vi rekker å modne frem disse lekre fruktene, sår jeg paprika tidlig. Vil du være med å så paprika sammen med meg i år - kan du kaste deg på å følge serien Fra jord til bord. I klippet under viser jeg del 1 om paprika - hvordan jeg sår på denne tiden.

I år sår jeg mine gamle favoritter Sweet dreams og Ference tender, men jeg tester også Neusiedler Ideal, som skal være like bra som de to førstnevnte, og den lekre snack-paprikaen Flynn. (Fin å putte i matboksen).


Rotselleri

Rotselleri er en de dyreste og mest gourmet-aktige rotgrønnsaker i norske butikker. Gratinert rotselleri med en skive tomat på og en leiv ridderost - mums altså! Rotselleri krever en lang sesong for å vokse seg stor. Frøene er lysgroende og bittesmå og ikke så intuitiv å så, men her kan du få tips til hvordan så rotselleri.

Purreløk

Jeg har aldri vurdert å ikke dyrke purreløk. Det er en av de viktigste grønnsakene hos oss. Den er ikke vanskelig å dyrke, men krever en lang sesong for å vokse seg stor og pompøs. Jeg sår den i februar. (Da har jeg også tid til å så en ny runde om det skulle skjære seg!) 11.februar lanserer jeg nytt avsnitt på YouTube i serien Fra jord til bord. Da sår jeg løk. Følg med der for tips til hvordan så løkfrø.

Physalis

Physalis er gøy å dyrke selv. Det blir en tett busk med små oransje jordbærtomater, som den også kalles, pakket inn i “papir” som en liten presang. De er stappfull av C-vitamin og er lett å putte i matpakken til barna. Trives best i drivhus, men kan også dyrkes ute på en varm plass.

Basilikum

Basilikum trenger ikke så lang sesong som de andre, men grunnen til at jeg sår den nå er fordi jeg lengter sånn etter de friske bladene som passer til alt. Jeg dyrker den derfor i kjøkkenvinduet hele sesongen. Basilikum kan være krevende å få til utendørs, derfor har jeg bare bestemt at kjøkkenvinduet dedikeres til denne - da er den også lett tilgjengelig i hverdagen når man vil drysse litt magi over en kjedelig brødskive.

Sidekick februar: ønsker du å dyrke artisjokk og aubergine, er det nå du bør så disse.

Lykke til med februar-såingen.

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Hvordan søke på bloggen!

Neste
Neste

Paprika fra jord til bord - del 1 - så