Gjøreliste i kjøkkenhagen i tilknytning til regn
Nå har det vært så ufattelig tørt så lenge og det har føltes litt lammende, for uten regn og fuktig jord blir det litt begrensende hva man får gjort i kjøkkenhagen. Jeg vil ikke plante eller så når det er så tørt, da blir det for mye jobb med vanning. Men nå fuktes jorden ordentlig opp, det skal regne i flere dager fremover her på vestlandet. Endelig!
Så
Det er en mare å så i tørt vær, for man må vanne så fryktelig mye slik at spirene ikke tørker ut. Når det regner, og skal regne litt fremover, er det perfekt å så utendørs direkte i kjøkkenhagen; gulrøtter, pastinakk, havrerot, beter, sukkererter, bondebønner og reddik. Så gjerne før det regner, så slipper du selv å jobbe under så bløte forhold.
Her er tips til hvordan jeg gjør når jeg må så og det er veldig tørt:
Plante
Siden det skal bli også ganske kaldt fremover så planter jeg ikke ut noenting på friland før jeg ser at faren for nattefrost gir seg. Men det er perfekt å plante i tilknytning til regn, da er bakken som regel perfekt fuktig og plantene etablerer seg enklere. Solfylte dager er ikke bra dager å plante på - det kan bli for stor påkjenning for små planter med brennende sol. Bedre med en gråværsdag, etter regn. Etter denne våte og kalde perioden vi har foran oss nå, tenker jeg å fyre av et batteri med planter ut i kjøkkenhagen. Hovedavlingen av potet tenkte jeg å sette så snart som mulig. Det er potetriset som er utsatt for frost, og det regner jeg med er en liten stund til det titter over jord.
Reklame for egne produkter
Dele og plante
Når bakken er godt fuktig etablerer som sagt planter seg fortere. Dette er også tiden man skal dele sine fleråringe vekster for å få nye planter. Dette kan man gjøre med sine blomstrende stauder, flerårige urter som oregano, men også gressløk og rabarbra. Klikk på linkene for å se hvordan jeg gjør det for disse to for å få mengder med planter.
Gjødsle
Når det blir veldig tørt, stopper liksom veksten opp. Vekstene får ikke tak i næring som er vannløselig, og et forsøk på å gjødselvanne kan medføre at vannet bare tar med seg toppjorden og raser av gårde uten å trekke ned i jorden. Jorden er som en svamp, den må bli litt fuktig før den kan ta opp mer vann. Derfor er det gunstig å både vanne og gjødsel i tilknytning til regn, for da trekker det ned til røttene.
Her kan du lese mer om hvilke gjødselskilder jeg benytter:
Hvorfor du bør gjødsle med ditt tiss!
Gjødselvann av gress og ugress
Jorddekke
Om man jorddekker tørr jord, kan jorddekket virke som en barriere for vann. Det hindrer fuktighet fra å fordampe, men det hindrer også fuktighet i å trenge ned i jorden. Jorddekket selv tar opp vannet, slik at det ikke når jorden. Det er derfor viktig å vente til jorden er godt fuktig før man legger på jorddekke. Man kan vanne, men aller enklest er å vente til regnet gjør jobben for deg.
Samle regnvann
Jeg har ulike bøtter og beholdere rundt omkring for å samle regnvann. Det er så praktisk å bare dyppe vannkannen ned i en slik, som hurtig fyller den opp, når jeg trenger en kanne vann her og der. Det sparer tid sammenlignet med å springe og hente vannslangen som som regel ligger i andre enden av kjøkkenhagen når jeg trenger den. PS: vær obs om du har små barn så de ikke kan ramle ned i, om du satser på dype beholdere. Min to-åring kan enda ikke være alene i kjøkkenhagen, da det er for nærme den farlige veien og vi har skrenter han kan falle ned i, så han er alltid under oppsyn - også for disse vann-bassengene. Sats da heller på flere mindre beholdere.
2019-05-01 - Maria Berg Hestad
Annonse for egen medlemsportal:
Bli en dyrkediller
Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.
Dette er første sesongen Kristin dyrker grønnsaker - det skulle man ikke trodd, for bare se her hva hun har fått til på en sesong!