Presser 90 liter juice hos lokalt presseri

Vi kjøper tilnærmet aldri juice i butikken. Juice er for oss luksus og kos. Men det er også en fin måte å ta hånd om store mengder epler. Derfor er vi veldig fornøyd med helgas innsats – der vi plukket og presset 180 kg epler til 90 liter prima juice som vil gi oss ca. 2 liter juice i uka det neste året.  Slik gikk det til.  

I helgen hadde jeg booket time hos det lokale fruktpresseriet, Fonte verdi. Jeg fikk samlet en noe motvillig familie med på å plukke epler fra nabolaget – som jeg hadde gjort avtaler med på forhånd.  

Metoden vi bruker er å riste i trærne, selvsagt forsiktig så ikke noe knekker. Vi rydder opp alt etter oss – også leverer vi tilbake noen flasker juice til tre-eierne. Det er vinn vinn – for de slipper å fjerne nedfallsfrukt som de ikke benytter.  

I år var det enorme mengder frukt per tre – vi plukket bortimot 90 kg epler per tre – tilsammen 180 kg. Vi fikk problemer med å få plass i bilen – med fire mennesker også.  

Presseriet, Fonte verdi, ligger midt i byen. Dette er en kjeller som brukes kun til dette. Alt er lagt til rette – der vi kan tømme frukten fra bakkeplan og ned i en trakt som sender eplene ned i et vannbad. Her får vi eksellent bistand fra Thon Hazes – presseriets eier og primus motor. Han utstyrer oss med kurver som vi henter frukten opp med og heller over i kverna. Barna jobber og står på – dette er en begivenhet de liker veldig godt – det har blitt en tradisjon for oss – som de gleder seg til hvert år.  

Etter at eplene har passert kverna og kommet ut som en mos, heller vi det over i presse-trauene, setter lokket på og skrur til. Noen må alltid ha øynene på bøtta, for den blir raskt full.

Vi brukte 1 time fra vi kom og til vi gikk. Det er høy temperatur, litt støy, vi må passe på bøtta – så den ikke flommer over. Det er intenst, men vi elsker det – og det fordrer samarbeid.  

Vi fikk hele 90 liter denne gangen. 60 liter satte vi igjen der for å få pasteurisert og helt over på pose, tilsvarende bag in box. Disse kan oppbevarer i romtemperatur i inntil 2 år. Det er verdifullt for oss som ikke har ubegrenset kjølig lager. Jeg oppbevarer dem isteden i tørrvarelageret.  

30 liter tok jeg med hjem og pasteuriserte selv og hadde på flasker og små glass, perfekt for å putte i sekken til skolen. Disse drikker vi først – selv om holdbarheten skal være omtrent lik.  

Eple-skrufset tar jeg også med hjem – og har satte en stor batch med eddik av, ved å putte i store bøtter, helle over sukkervann og kle med ett tettsluttet klede. Dette har jeg ikke gjort før – så resultatet gjenstår å se. Men det koster så lite å prøve – tenker jeg. Jeg rører i det helst daglig – for å unngå muggdannelse på toppen. 

Les også hvordan jeg lager eplemüsli.

90 liter juice gjør oss selvforsynt på juice for å ett år. Da kan vi drikke rett oppimot 2 liter per uke. Noe mer enn det tenker jeg ikke vi trenger – juice er luksus, det drikker vi kun som kos til helge-frokoster.  

Jeg setter sånn pris på at vi har et sånt fint lokalt presseri i byen – og oppfordrer alle til å bruke det fra fjern og nær. Eller kanskje starte opp noe lignende der du bor?  

Takk for at du har sett på i dag og på gjensyn.  


Reklame

Vil du bli en dyrkediller?

Bli med i medlemsportalen min og lær om å dyrke egen mat - og å ta hånd om den.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

5 måter å ta vare på eplene dine

Neste
Neste

Tømmerbed i skråningen