Hvordan dyrke vintersalat

Kjært barn har mange navn. Vintersalat, feld/t-salat, mâchesalat og vårsalat – er alle godt brukte navn om den aller mest robuste bladgrønnsaken som jeg vet om.

Artikkelen inneholder reklame

Bladene på vintersalaten holder seg like fine gjennom vinteren, selv under et lag med snø. Om bladene skulle bli stygge, så gjør ikke det så mye heller fordi det skyter nye blader opp rekordtidlig om våren – derfor kalles den altså vintersalat og vårsalat – fordi den overvintrer den norske vinteren, i allefall her hos meg, og kan spises både høst, vinter og vår.

Vintersalat tåler fint frost

Annonse for egne bøker :

Slik dyrker jeg vintersalat:

  • Jeg sår i juli, enten i forkultur i godtebokser – eller bare direkte på friland der det er ledig og lar den komme opp når det passer den selv.  Jeg er raus med frøene.

  • Når jeg får ledige bed i drivhus, pallekarm og på friland på høsten graver jeg de opp, deler og planter ut småplantene, gjerne i klynger, på vekstplassen.

  • Heretter får de stort sett greie seg selv. Blir høsten våt, legger jeg et lokk på pallekarmen som får ligge på til våren deretter.

  • Jeg høster først ved å ta ett og ett blad fra de sukkersøte bladrosettene, men når våren nærmer seg høster jeg rosett for rosett ved å knipe den av ved vekstpunktet.

  • Jeg pleier å la noen planter på friland gå i blomst, produsere frø og frøså seg selv så vet jeg alltid at jeg har en gjeng vintersalat i bakhånd om jeg glemmer å så nye.

Reklame: kjøp frø hos min fine samarbeidspartner Solhatt.no her (linken inneholder affiliate).

Ved å la planten selvså seg selv, avsløres dens naturlige vekstmåte. Den spirer relativt sent på sesongen. Kanskje fordi frøene på planten ikke modner og slipper før i juni en gang. Også bruker frøene litt tid på å spire – slik at jeg sjeldent oppdager de små spirene før uti juli/august en gang. Men det er i perfekt harmoni med når jeg trenger dem – for dette er vår vintermat. Vi vil spise andre krispi bladgrønnsaker på vår, sommer og høst, men de takker for seg ute i kjøkkenhagen på høsten – og da er vintersalaten en kjærkommen arvtaker på bladgrønt menyen.

Avløsende avling

På høsten graver jeg opp de små selvsådde spirene, deler de opp i mindre klynger og planter de ut der jeg vil ha de. Inn i drivhuset når det blir ledig, i en pallekarm med lokk,  – eller i et bed på friland. Disse vil gi avling i samme rekkefølge; først drivhuset, så fra pallekarmen og så på friland - våren derpå. Det er også et poeng å plante de med forskjellig grad av drivhuseffekt, fordi på vårparten når det blir veldig varmt i drivhuset går vintersalaten raskt i blomst og da er det takk og farvel til flere blader. Da er det kjærkomment å ha andre planter å høste fra pallekarmen som kommer i gang mye senere og tar over – og til slutt på friland. Da overlapper avlingene hverandre og vi kan høste vintersalat fra februar til mai. På denne tiden tar de overvintrede og vintersådde bladgrønnsakene over og vi spiser opp – eller skroter vintersalaten.

Det er nok av bed på friland som står tomme gjennom vinteren, så å fylle et med vintersalat er en god investering som gir avkasting til våren, når lite annet kan høstes.

Visste du at vintersalat inneholder mye C-vitamin? Faktisk hele 35 mg per 100 gram. Til sammenligning inneholder appelsin 51 mg - og nordens appelsin; kålrot det samme, 35 mg. Det er ikke verst at vi kan ha en kilde til C-vitamin stående utendørs i kjøkkenhagen gjennom vinteren? Feltsalat selges i små poser med vasket salat til 2-3 hundre kroner per kg - den pallekarmer tjener seg du inn første sesong!

Til ettertanke

Kanskje er vintersalat en av de mest klimavennlige grønnsaker som finnes? – i og med den vokser fint når det er kaldt på høsten, samler energi når annet takker av for sesongen, og kan høstes gjennom vinter og vår i iskalde Norge – uten bruk av verken energi til kjøling, frysing eller tørking for å oppbevares – pluss at den kan erstatte importert isbergsalat (og appelsin) og kommer helt uten transport og emballasje. Tenk om flere kunne ladet opp en pallekarm med vintersalat på høsten – og høstet noen kg C-vitaminrike blader gjennom vinter og vår? - hva det kunne utgjort på vår selvforsyning og forsyningssikkerhet – jeg slenger på litt helse også, for det er virkelig god helse og gå ut i hagen og høste bladgrønnsaker midt på vinteren.

Heia heia, vintersalat.

 

Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Nominert til “årets formidler” 2021 av Matprisen

Neste
Neste

Månedens utvalgte frø - november/desember