Blogg - Medlemsportal - Foredrag - Bøker - Marias hagemat - Ukemenyer - Facebook-gruppe for dyrkediller - Arkiv - SØK
Velkommen til min blogg!
Her finner du det meste du trenger å vite om kjøkkenhage og om hvordan bruke ressurser rundt deg, sette dem i kretsløp for å spare penger, tid og utslipp.
God titt!
No-dig: Hvor mye kompost trenger du?
Mange som starter med den gravefrie dyrketeknikken (No-dig) spør seg hvor mye kompost trenger jeg? Her er noen nøkkeltall og tips til å drøye.
Ny medlemsportal for dyrkediller!
Lanserer ny medlemsportal for de med dyrkedilla. Her skal du lære deg å bli kongelig på å dyrke. Vi er dyrkedillere.
Utnytt plassen
Det finnes et hav av muligheter for å utnytte plassen bedre i kjøkkenhagen sin. En fordel gjerne vi som dyrker uten bruk av traktor og store maskiner har. Vi har mulighet til å komme til i trange ganger, og mellom rader for å utnytte all plassen. Her er noen muligheter du har til å klemme inn enda mer mat på de bedene du har til rådighet.
Lagrer rotgrønnsaker i garasjebod
Min mamma oppbevarer helt enkelt og ujålete sine rotgrønnsaker i sin garasjebod uten ekstra varme - og har potet og andre rotgrønnsaker hele vinteren.
Snur hagekomposten om vinteren
For å få unna en arbeidsoppgave og få fart på komposteringen til våren, snur jeg hagekomposten på vinteren.
“Guacamole” på bondebønner og spinat
For oss som vil spise mest mulig egendyrket og kortreist, så er dette en kjempefin erstatning eller supplement til guacamole av avokado.
Foredrags-helaften i julegave
Gi en klimavennlig julegave med sosial-tvist; kveldsmat hjemme hos deg og foredrag på skjermen.
Hvordan dyrke vintersalat
Kjært barn har mange navn. Vintersalat, feld/t-salat, mâchesalat og vårsalat – er alle godt brukte navn om den aller mest robuste bladgrønnsaken som jeg vet om.
Månedens utvalgte frø - november/desember
Tips til hva du kan så i november/desember - utendørs.
Lag en løkbunt - til å henge på veggen
Løk lagres fint i romtemperatur, bare det er ganske tørt. Slik lager jeg en løk-bunt, tilnærmet en flette, til å henge på veggen.
Lag grønnsakssalt av de skadde grønnsakene
Grønnskassalt er er kjærkommen måte for oss å få brukt mer av det som hagen gir, men også en måte å spise mer egendyrket. Med et arsenal av tørkede grønnsaker, trenger vi ikke kjøpe like mye buljong og annen smakstilsetning til mat, vi erstatter dette med grønnsakssalt.
Hvilke paller er trygge å bruke i hagen?
Kan paller inneholde skadelige kjemikalier vi ikke vil ha i hagen? Og hvordan skille de gode fra de dårlige?
Bønner - hva er forskjell?
Jeg begir meg ut i jungelen av begrep når det gjelder bønner - for hva er egentlig forskjell på stangbønner, buskbønner, brekkbønner, voksbønner, snittbønner, frøbønner og borlotti?
Lagre overskuddet fra kjøkkenhagen
Hvordan lagrer vi best overskuddet fra kjøkkenhagen? Vi har ikke jordkjeller, kjølerom eller annet frostfritt rom i huset. Derfor forsøker jeg å finne andre måter å lagre grønnsakene på. Her forsøker jeg å gi en liten oversikt: over hvordan du kan gjøre det:
Dyrk egne frøbønner
Frøbønner er lette å dyrke - om vi satser på riktig sort har jeg fått erfare.
Hvordan en demontert palle kan gjøre deg lykkeligere og løse klimautfordringer!
Om hvordan å mestre og demontere paller kan være en del av løsningen på klima-utfordringen, gi oss et friere liv med bedre tid til å gjøre mer av det som gjør oss glad.